Парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да отпусне допълнително

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да отпусне допълнително
Коментари Харесай

Държавата може да даде още 220 млн. лв. на пътностроителните фирми

Парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да отпусне в допълнение 220 млн. лв. на пътностроителните компании през актуализацията на бюджета за 2021 година. Предложението направи финансовият министър по време на второ четене на плана, само че беше " припознато " от депутатите. Парите са част от дължимите от Агенция " Пътна инфраструктура " 1.3 милиарда лв. към компании от сектора. Останалата част от отговорностите към компаниите ще се заплащат на две равни вноски през 2022 и 2023 година, оповестиха депутатите. 

" Проблемът на строителните компании, като да вземем за пример с " Автомагистрали - Черно море ", са договорите, направени с АПИ по Закона за публични поръчки /ЗОП/. АПИ е направила възлагания над цената на договорите със строителните компании. Например по контракти за 20 млн. лв. се вършат възлагания за 200 милиона лв., каквато е всеобщата процедура в АПИ. Това е нелегално, тъй като Закон за обществените поръчки разрешава възлаганията да са до 50% над цената на контракта ", сподели министърът на финансите Асен Василев при гледане на второ четене на актуализацията на държавния бюджет. 

Общата стойност, на това което ще бъде направено до края на година и което към момента не е разплатено е 1.3 милиарда лв.. Иначе възлаганията от АПИ към компаниите са за 3.7 милиарда лв., само че действия за останалата част няма, посочи Василев. 

За да бъдат разплатени тези пари, изясни финансовият министър, е нужно АПИ да може да подписа анекси по договорите с компаниите. Министерството на финансите предлага да се разреши на АПИ да подписа тези анекси с фирмите-изпълнители, с цел да станат договорите годни.

" Предлагаме заплащането по тези контракти да става за 5-годишен интервал на равни шпации, започвайки през 2022 година. Парите, планувани за Министерство на регионалното развитие в актуализацията на бюджета са задоволителни за зимното разчистване и за неотложни разноски, които могат да се обезпечат от АПИ. Другият метод е компаниите да си търсят парите по правосъден път, само че това значи, че няма да има зимно разчистване, ще спре и цялата строителна активност ", сподели Асен Василев.

В АПИ има лист с неизрядни реализатори, който в този момент е с пожелателен темперамент, само че ще стане наложителен за осъществяване, сподели още финансовият министър.

" Правим по този начин, че да има единствено банкови гаранции за осъществяване на договорите, а не застраховки. Даваните задатъци на компаниите също наложително ще са с банкови гаранции от страна на изпълнителите ", сподели Асен Василев. 

Финансовият министър посочи, че срокът за разплащане към строителните компании може да бъде скъсен от 5 на 3 години, въпреки че решението ще натоварва бъдещите бюджети на АПИ. " Ако се разрешат застраховки по договорите вместо банкови гаранции, желая да посоча, че има застрахователни компании, които не са капитализирани и издават застраховки за големи суми. Ако страната се опита да си вземе парите от тях ще се стигне до срив в застрахователния бранш. Нека да има спомагателни гаранции по застраховките или те да са презастраховани в добре капитализирани застрахователни системи ", сподели министър Василев.

Междувременно, служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова заяви, че ще има среща с представителите на браншовата камара " Пътища " по отношение на днешните митинги на служащите от бранша поради неизплатени от страната средства за свършени от компаниите от сектора действия.

Комитова още веднъж повтори позицията си, че при встъпването си в служба е открила, че до края на април целият бюджет на Агенция " Пътна инфраструктура " от 382 млн. лв. за ремонтни действия е изхарчен от предходното държавното управление.

" Заварихме, че отново предходното държавно управление е упълномощило поправки на компании за 1,5 милиарда лв. и няма повече пари по бюджета. Този проблем виси от четири години, всяка година предходното държавно управление е залагало бюджет от към 400 млн. лв., а е плащало най-после с министерски постановления - през 2018 година - 2 милиарда лв., 2019 година - 1,7 милиарда лв., 2020 година - 1,5 милиарда лв. и тази година е упълномощило още веднъж работа за 1,5 милиарда лв. ", уточни районният министър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР