Парламентарната група на ГЕРБ внася предложение, с което ограничава машинното

...
Парламентарната група на ГЕРБ внася предложение, с което ограничава машинното
Коментари Харесай

ГЕРБ премахва машинното гласуване на местни и парламентарни избори

Парламентарната група на ГЕРБ внася предложение, с което лимитира машинното гласоподаване. Идеите на ръководещата партия са на локални и парламентарни избори да не се гласоподава с машини.

Председателката на правната комисия Анна Александрова заяви на брифинг в Народното събрание, че импортираният законопроект за промени в Изборния кодекс е подсилен от "Обединени патриоти " и "Воля ".

Измененията се оферират поради отчет на Централната изборна комисия, който бил извънредно обезпокоителен във връзка с машинното гласоподаване, изясни Александрова.

"Корпусът на Закона не го пипаме, променяме преходни и заключителни разпореждания, при които предлагаме машинното гласоподаване да не се организира на локалните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то ще остане “, посочи депутатката от ГЕРБ.

Според нея машинното гласоподаване може да провали идните на есен избори за локална власт.

"Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се организират в многомандатни изборни региони в два тура. На някои места имаме сред 3 и 4 типа избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 типа избори. Съгласно отчета на ЦИК, която е самостоятелен орган и орган от всички политически избори, в случай че на локалните избори останат по този начин заложени в законодателството 6 000 машини, рискуваме да провалим локалните избори, тъй като сигурността на вота е извънредно застрашена, във връзка с узаконяването, напредването, зареждането на софтуера още веднъж за втори тур. Този избор е извънредно безценен “, сподели още шефката на Комисията по правни въпроси.

Цитирайки отчета на ЦИК, Александрова подчертава, че 27% от всички имащи право са дали своят вот с машини на европейските избори. Икономически видяно едни избор с машина е коствал на страната 60 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР