Парламентарната група на БСП внесе искане Народното събрание да възложи

...
Парламентарната група на БСП внесе искане Народното събрание да възложи
Коментари Харесай

БСП: Сметната палата да провери държавната "Автомагистрали"

Парламентарната група на Българска социалистическа партия внесе искане Народното събрание да разпореди на Сметната палата да ревизира всички контракти на " Автомагистрали " ЕАД в интервала 2016 - 2020 година. Проектът за решение е подаден в деловодството на Народното събрание.

Вносителите напомнят, че държавното дружество получи милиардни суми от бюджета и  му бяха предоставени директно - без конкурс, поредност огромни пътни планове, а в това време отхвърля да даде на обществото информация за тях. 

 

" Възлагането на съвсем всички значими пътнотранспортни планове на едно сдружение, било то и държавно, е " защитимо " единствено при аргументираност на разноските, правомерност на процедурите и обезпеченост на осъществяването ", посочват от Българска социалистическа партия. 

Правителството възложи на  " Автомагистрали " построяването на последните сектори от Автомагистрала " Хемус ", като употребява малка врата в Закона за публичните поръчки, която позволява държавна компания да бъде ангажирана непосредствено за дадена задача. Съмненията обаче са, че в действителност " Автомагистрали " е главно диспечер на средствата  - нещо като " хъбче ", от което те се преразпределят към големите играчи, които от години взимат най-апетитните публични поръчки в пътното строителство.  Доказателство за това е, че сдружението има поредност " рамкови съглашения " с огромни частни компании да наема от тях хора и техника. Освен това неотдавна отрасловият министър Петя Аврамова призна, че държавното дружество работи с голям брой подизпълнители и помощници - общо от 400 компании.

 

Дружеството има и контракти за зимно разчистване и поддръжка (превантивна, настояща и зимна) на огромна част от магистралните и главните пътища трасета в страната. Това в действителност бяха главните му действия, преди ръководещите да решат да му възложат и ново магистрално строителство.  

 

" Автомагистрали " ЕАД  има печалба от 1,6 млн. лв. за интервала януари-юни 2020 година, показва финансовият доклад на сдружението. Там фигурират приходи от поддържане на автомагистрали и уреди в размер на 19,8 млн. лв.. За същия интервал на 2019 година по това перо в компанията са получени 13 млн. лв..

Отчетът демонстрира още, че голяма част от разноските на държавното ЕАД са за външни услуги. Дружеството е възлагало контракти за строително-монтажни работи на стойност 37,5 млн. лв. и за подръжка на уреди - съвсем 6 млн. лв.. В първото полугодие на 2019 г. по тези публикации в доклада попадат суми в размер на надлежно 7,3 млн. лв. и 1,2 млн. лв.. За този интервал общо разноските за външни услуги са в размер на 13,8 млн. лв.. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР