Парк-музей Врана © Анелия Николова Още по темата ВКС отказа

...
Парк-музей Врана © Анелия Николова Още по темата ВКС отказа
Коментари Харесай

Съдът: Държавата е собственик на двореца и парка "Врана"

Парк-музей " Врана "

© Анелия Николова Още по тематиката
Върховен касационен съд отхвърли да гледа делото на Симеон Сакскобургготски за стопанство " Врана "
17 юли 2018
Съдът в Страсбург занапред започва делото за царските парцели

Държавата има пет месеца, с цел да изготви мнение за морториума и за делата за " Ситняково " и " Саръгьол "
12 апр 2018
Съдът в Страсбург се произнася за царските парцели, без даже да е питал страната

Мотивите би трябвало да станат мотив за бъдещата политика към царската реставрация
10 апр 2018
1.8 млн. коства на общината поддръжката на парка " Врана " за 7 години

Няма разумна причина общината да поддържа парка, а жителите да не го употребяват, споделя общинският консултант Иво Божков
9 апр 2018 Държавата в лицето на Министерството на районното развиване и благоустройството е притежател на двореца " Врана " и на целия съседен към него парк - както този, който се владее сега от царските наследници, по този начин и терена, стопанисван от Столичната община. Това разгласи Софийският градски съд (СГС) по делото, заведено против Симеон Саккскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и петимата им братовчеди, деца на вуйна им княгиня Надежда.

Симеон Сакскобурттогски и Мария Луиза Хробок са наказани да върнат на страната владението върху двореца и парка към него дружно с всички прилежащи 14 по-малки здания. Спрямо петимата братовчеди няма неоправдателен диспозитив, доколкото те още при започване на всички каузи за така наречен царски парцели, по които са призовани като ответници, признаха правата на страната във връзка с собствеността. Те също така в никакъв случай не са влизали във притежание на някой от парцелите, с цел да бъдат наказани да ги освободят.

Софийската община също е наказана по това дело като ответник - да върне на страната владението на онази част от парка с повърхност близо 970 дка, която наследниците на Борис III й подариха през 2001 година, директно откакто кметът Стефан Софиянски им реституира целия парцел.

Съдебното решение занапред ще бъде обжалвано по инстанциите, както досега се случва с всички каузи за така наречен царски парцели. Същевременно то не може да се смята за изненада – въпреки и заведени като обособени каузи, въпросите по тези парцели са идентични (с изключение на делата за горите в Рила), доколкото слагат еднотипни съществени въпроси за реституционния резултат на конституционно решение №1 /1998 година и за същността на бившето царско интендантство като притежател на тези парцели преди национализацията през 1947 година Това обуславя и идентичните решения по тези каузи.

Действително по проблема " Врана " има някои особености по отношение на дейностите на Столичната община, само че към момента не е ясно по какъв начин съдът се е произнесъл по тях заради обстоятелството, че все още на уеб страницата на Софийски градски съд е оповестен единствено диспозитивът на решението.

До момента страната е спечелила общо четири от делата за обособените парцели с влезнало в действие решение - за имението " Кричим ", за ловните хижи в Рила " Ситняково " и " Саръгьол ", а предишния месец в действие влезе и решението за стопанство " Врана " (бившето стопанство на УБО) към тогавашната резиденция " Врана ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР