Парк Лаута се превърна в музей на открито със средновековните

...
Парк Лаута се превърна в музей на открито със средновековните
Коментари Харесай

Рицари и зрелищни дуели в парк Лаута върнаха пловдивчани в Средновековието

Парк Лаута се трансформира в музей навън със средновековните лагери и занаятчийски работилници на фестивала “Пловдив – античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство”. В ранните часове на съботния ден армии от разнообразни столетия в историята на града стартираха демонстрации на зрелищни борби, като мериха сили и в стрелбата с лък.

„ Много се веселя, че към този момент обичайно в парк Лаута имаме опция да се любуваме на зрелищни спектакли. Предаването на историята е нещо доста значимо и аз се веселя, че при вас няма зла мисъл. Не единствено в този момент, а и в годините обратно сме били очевидци на изопачаването, изменянето на историческите обстоятелства. При вас в действителност се получава по този начин,че ние да ви се възхищаваме и при вас е доста по-истинско. Благодаря Ви за това, че идвате тук и поисквам доста триумфи на фестивала и почитатели по-късно.” С тези думи и меч в ръка, кметът на регион „ Тракия” Костадин Димитров даде формалния старт на фестивала „

След първата режисура пред феновете, която беше с присъединяване на коне, се мина към награждаване на деца от разнообразни учебни заведения в страната взели участие в националния конкурс за детска рисунка „ рицарят в мен”. От името на уредниците Рангел Матански награди младите гении. След това зрелищните спектакли продължиха да изумяват публиката.

Предстои посетителите да преживеят хилядолетната история на Пловдив, с просвета, обичай и обичаи. Те ще следят по какъв начин майсторите грънчари са изработвали съдове за предпазване на храна и питиета, ковачите - шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. В двата дни ще бъдат показани антични занаяти.

Фестивалът „ Пловдив – античен и вечен” се организира за следващ път в парк „ Лаута” и е част от Културния календар на Община Пловдив. В него има участници от цялата страна, Румъния и Украйна.

Лагерите са отворени за гости от 10 до 18 часа в събота и от 10 до 14 часа – в неделя. Входът за всички събития на Римския стадион и в парк „ Лаута” е свободен.





Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР