Парите за реклама в медиите традиционно са най-голямото перо от

...
Парите за реклама в медиите традиционно са най-голямото перо от
Коментари Харесай

Справка показа колко са изхарчили партиите, за да ни се рекламират във Facebook

Парите за реклама в медиите обичайно са най-голямото перо от партийните разноски по време на предизборни акции. И в месеца преди локалните избори, екипът на Институт за развиване на обществената среда проследи какъв брой средства бяха вложени от претендентите за тяхното отразяване в медиите. Отвъд това са тествани и разноските, заделени от политическите обединения в най-разпространената обществена медия у нас – Facebook.

Според данни за потребителите във Facebook в България платформата се употребява от 4.6 млн. души. С оглед на това не е учудващо, че партиите от ден на ден залагат на промотиране в тази обществена мрежа по време на предизборни акции. Този вид реклама има няколко преимущества. На първо място тя дава доста добра опция за ориентиране на послания към съответни групи от гласоподаватели. По този метод се усилва успеваемостта на изхарчените средства. Също по този начин тази реклама постоянно изисква доста по-малък екип от специалисти за осъществяване. Ефектът от разпространяваното наличие продължава да съществува и след приключването на платения интервал посредством споделянията и мненията на почитатели, достигайки повече симпатизанти. 

В допълнение при рекламата в обществените мрежи липсва “медиатор " сред претендентите и възможните консуматори на наличието. Това дава опция за непосредствена противоположна връзка от потребителите. От друга страна обаче, разнообразни интернационалните проучвания демонстрират, че точно поради неналичието на сериозен медиатор (каквато роля би следвало да имат журналистите) сред партиите и необятната аудитория, подобен вид платена връзка е желана от популистките обединения.  

Данни за рекламата във Facebook

Данните, включени в обявата, обгръщат периода от 09.08.2023 година до 06.11.2023 година Това е интервалът, в който протече организацията на изборите и същинската предизборна акция, в това число и за втория тур по места.

Функционалностите на Facebook не разрешават по-конкретно прецизиране на датите. В този интервал е имало общо 532 страници в България, вложили суми от 100 и повече евро, за реклама на наличие, обвързвано с избори, политика или обществени тематики.

От Института за развиване на обществената среда са отделили единствено политическата реклама, като са сложили фокус върху организациите и физическите лица, които са правили заплащането. Проверени са тези от тях, които за посочения интервал са изразходвали повече от 1 000 евро. Обобщената информация за 10-те политически субекта, разходвали най-вече, е показана в графика.

Общата сума на засечените от Инситута средства възлиза на 605 801 евро. Най-много за реклама на своите претенденти в обществената медия са отделили от " Продължаваме Промяната – Демократична България " (ПП-ДБ) – 271 783 евро. Следват представителите на ГЕРБ-СДС с 105 567 евро и партия СБОР, която е похарчила 65 126 евро.

" Важно е да отбележим, че в случаите, в които реклама е заплащана от името на някоя от партиите от обединението " Продължаваме Промяната – Демократична България ", екипът ни е обединил сумите. Така да вземем за пример рекламата на страницата на Васил Терзиев, който завоюва кметското място в София, е осъществена от името на " Да, България ", само че всички средства са включени към общата сума на обединението. В тази обща сума е добавена и рекламата на " Спаси София " и претендентите свързани с нея, защото тя бе част от локална коалиция дружно с ПП-ДБ в столицата. Идентично екипът ни е обединил сумите на обединението ГЕРБ-СДС ", показват от Института. 

Асен Ангелов от партия СБОР, взел участие в изборите за кмет на София, пък е образец по какъв начин някои претенденти разгласяват реклами от свое име, без да прецизират коя политическа групировка стои зад тях. Тази процедура е употребена и от други претенденти за локалната власт в разнообразни точки в страната. 

Особености на рекламата във Facebook

От данните излиза наяве, че политическата реклама в обществените мрежи е все по-използвана в предизборните акции у нас. Някои партии и претенденти отделят обилни средства за реклама във Facebook, съвсем съизмерими с разноските за отразяване в малките екрани с народен обсег.

Комуникирането на посланията в обществената мрежа дава по-голям късмет за дребните партии и новите претенденти, които нямат задоволителен запас за платени материали в обичайните медии. Facebook е и елементарен и ефикасен канал за предаване на посланията към гласоподавателите. 

Установяването на окончателните суми, вложени за политическа реклама в обществената мрежа е към момента мощно затруднено, макар въведените в последните години правила за нараснала бистрота. Сред аргументите за това е фактът, че редица претенденти финансират от свое име постовете си във Facebook без да е допустимо да се откри партията/коалицията, която ги е издигнала. Има и случаи на партийни деятели, които не са взели участие в локалните избори, само че спонсорират реклами за акциите на претенденти по места. 

Информация за окончателните разноски на участниците в локалните избори ще бъде получена, когато бъдат оповестени докладите им от акцията. В тях обаче също няма обособена рубрика, в която да бъдат регистрирани средствата за реклама в обществени медии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР