Парите за отбрана за догодина ще са 4,2 млрд. лева.

...
Парите за отбрана за догодина ще са 4,2 млрд. лева.
Коментари Харесай

Зам.-министърът на Тагарев хвърли картите на масата: Предоставяме всичко, което Украйна пожелае!

Парите за защита за следващата година ще са 4,2 милиарда лв.. Бюджетът за 2024 година ще бъде повишен с към 800 млн. лв. по отношение на предходната година. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ заместник-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов.
„ По този метод ще бъде изпълнен националният проект за повишаване на разноските за защита до 2,5%. Така се основават благоприятни условия за по-сериозни финансови разноски “, добави той.
„ Вече сме очевидци, че някои от главните планове за рационализация на българската войска стартираха с помощта на нарастването на парите в бюджета. Мога да се кажа оптимистично, че към този момент по-реалистично се доближаваме до едно съвременно положение на въоръжените сили “, посочи генералът.
От 2025 година ще дойдат първите самолети F-16, а до 2027-ма ще имаме втора съвременна ескадрила от още осем изтребителя, добави той.
„ Бойните кораби се строят доста добре в график. Първият към този момент е във вода. Той ще е подготвен за бойно потребление през 2025 година, а вторият – през идната “, посочи зам.-министърът.
„ Парите за „ Страйкър “-ите към този момент са приведени. Започва осъществяването на контракта. Не е допустимо да има закъснение “, добави той.
След като водещата Мария Цънцарова го пита какъв брой огромни са остатъците в българската войска, че имаме опция за военна помощ за Украйна, той сподели, че с помощта на предшестващите управления в Министерството на защитата сме имали остатъци, които стигали до 30% от нужните освен за окомплектоване на мирновременните ни формирования, само че и за готовност.
„ С първите два плана тези свръхимуществени наличия са понижени. Ние деблокирахме и военни муниции, които бяха безнадеждно остарели, само че още ефикасни, в валидност за потребление, които посредством ВМЗ-Сопот опресняваме “, съобщи генералът.
„ Все още има запаси за спомагателна помощ и последното решение на Народното събрание ни насочва към в допълнение даване от тези свръхналичности, от неизправни ракети… “, добави той.
По втория пакет доста дребна чат от оборудването към момента не е отпътувала за Украйна, призна Запрянов.
„ Самото даване като юридически акт е елементарно – с решение на Народното събрание, утвърждава се пакета, само че превозването на тази техника, бойни муниции от България до Украйна е логистична интервенция, която лишава месеци. За БТР-ите от Министерство на вътрешните работи ще са нужни 8-9 влакови композиции, с цел да ги превозят “, добави той.
„ С изпращането на непотребните ракети няма да се понижи боеспособността на армията ни, само че когато изпращаме цели системи, които да се снемат от бойно дежурство, би трябвало да има заместваща дарба. Затова в решението на Народното събрание написа, че държавното управление би трябвало да организира договаряния със съюзни страни, с цел да се дават системи “, твърди генералът.
„ В наши университети учим украинците на британски език. В Румъния ще бъдат обучавани водачите да летят “, добави той.
Ако нещо е неизправно, по какъв начин ще е от изгода на въздушната защита на Украйна, попита водещият Златимир Йочев.
„ Говорим за управляемите ни ракети от зенитно-ракетните ни комплекси, които са неизправни. Оказва се, че Украйна може би е взела участие в производството на тези системи по руско време. Те към момента имат механически личен състав, измервателна инсталация и могат да ги ремонтират “, съобщи Запрянов.
„ Ние предоставяме всичко, което Украйна пожелае. Те видяха какво имаме и вземат решение какво да вземат. След като се съгласят, се подписват договорите и стартира превозването “, добави той.
Цънцарова го пита дали може да успокои хората, че въздушната защита на София, на АЕЦ „ Козлодуй “ са обезпечени и заместник-министърът отговори с „ да “. От бойните комплекси, които дежурят, няма да се снемат ракети, сподели още той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР