Парите от ЕС са довели до повишаване на заплатите с

...
Парите от ЕС са довели до повишаване на заплатите с
Коментари Харесай

Страхотна новина за заплатите у нас и парите от ЕС

Парите от Европейски Съюз са довели до повишение на заплатите с 8,2% за интервала от 2014 година доникъде на 2020 година Наред с това Брутният вътрешен артикул (БВП) на страната е повишен със 7,7% по отношение на базисния сюжет без евросредства. Това демонстрира разбор на специалистите на министъра на финансите Кирил Ананиев за резултата на фондовете на Европейски Съюз върху стопанската система.

През втория за страната програмен интервал (2014–2020 г.) е получен достъп до средства от Европейски Съюз в размер на 9,9 милиарда евро, предопределени за съфинансиране по 10 стратегии. В съпоставяне с интервала 2007–2013 година, разполагаемият запас е по-голям с 5,2%. Към 30 юни 2020 година действително са усвоени 46,9% от средствата от Европейски Съюз. Извършените заплащания по стратегиите са на обща стойност 5,487 милиарда евро, като 4,633 милиарда евро от тях са от Европейски Съюз.

През първия за страната програмен интервал (2007–2013 г.) беше получен достъп до средства от Европейски Съюз в размер на 9,4 милиарда евро. като резултатът от тях беше повишение на Брутният вътрешен продукт с към 12% и на работните заплати с близо 15% над базисния сюжет при липса на пари от Европейски Съюз.

Средствата от Европейски Съюз подкрепят българската стопанска система по няколко посоки. Те водят до нарастване на вложенията на частния бизнес, до откриване на нови работни места, а от там до повишение на приходите и потреблението.

Един от най-съществените резултати от усвояването на парите от Европейски Съюз, със мощно позитивно влияние върху българската стопанска система, е повишаването на размера на частните вложения – с 19,7% за интервала 2014-юни 2020 година

Друг извънредно значим позитивен резултат е намаляването на безработицата. В резултат на усвояването на парите от Европейски Съюз за интервала 2014-юни 2020 година безработица в страната е с 5,6 процентни пункта по-ниска в сравнение с би била без притока на тези средства. В същото време, броят на заетите лица в стопанската система е повишен с 12,5%. Това води до нарастване на приходите и на продуктивността на труда.

В резултат на повишаването на възнагражденията и заетостта потреблението се усилва с 9,3% по отношение на базисния сюжет без пари от Европейски Съюз. А това, дружно с растежа на вложенията води до нарастване на вноса с 6,7%.

Същевременно износът също леко нараства - с 0,8%. Но в дълготраен проект упованията са парите от Европейски Съюз да доведат до доста усъвършенстване на конкурентоспособността и нарастване на износа. Като това ще се дължи на по-високата продуктивност на труда и успеваемост на индустриалния развой посредством импорт на по-модерни машини и технологии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР