Париж. В петък Франция прие спорен законопроект, засилващ зачитането на

...
Париж. В петък Франция прие спорен законопроект, засилващ зачитането на
Коментари Харесай

„Анадолска агенция“: Франция прие закон срещу радикалния ислям и екстремизма

Париж. В петък Франция одобри противоречив законопроект, засилващ зачитането на правилата на републиката, с цел да управлява радикалния ислям и екстремизма, предава “Анадолската организация “ .

Така нареченият законопроект за битка със сепаратизма беше признат в Народното събрание с дефинитивно гласоподаване от 49 до 19 при пет въздържали се.

Може да се наложи законопроектът да премине последното затруднение на Конституционния съвет - най-висшият парламентарен орган, който има право да анулира наредбите на утвърдените законопроекти.

Няколко партии се опълчиха на текста и заплашиха да потърсят помощ от Съвета във връзка с това, което те смятат за дискриминационни разпореждания, изключително във връзка с възбраната за домашно образование.

По време на полемиката социалистическият политик Жан-Люк Меленшон внесе предложение за отменяне на законопроекта, който съгласно него е „ антирепубликански “ и „ анти-мюсюлмански “. Депутатите се опълчиха на предлагането.

По-късно, в поредност от туитове, Меленшон осъди текста на законопроекта против мюсюлманите, тъй като „ измисля куха и мъглява идея: фракционизъм “.

Той съобщи, че е срамно, че часове са били отдадени на разискване на „ хиджабите, буркините, непознатите флагове на сватби и даже обичайни напеви и подвиквания “ на фона на пандемията.

Флоран Буди от ръководещата партия „ Република, напред! “ приветства окончателния текст, който не съдържа спорни разпореждания като възбрана за носене на воал, ориентиран към мюсюлманската общественост.

Той сподели, че наредбата „ би рискувала да изкриви френската идея за секуларизъм “.

Законопроектът обаче има мощно въздействие върху аспекти на образованието, обществения и религиозния живот, правата на дамите, основаването и ръководството на религиозни сдружения.

Той не разрешава многоженството или насилствените бракове, издаването на удостоверения за непорочност, прави местата за поклонение по-прозрачни и не разрешава политическите срещи в религиозни здания, наред с други разпореждания.

Първоначалната цел на законопроекта, който беше подсилен от президента Еманюел Макрон и вътрешния министър Жералд Дарманин, беше да се бори с речта на омразата в Интернет, да ускори регулациите по отношение на задграничното финансиране на религиозни сдружения, да забрани домашното образование и да ускори правилото на индиферентност в публичните служби.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР