Парамедици сменят лекарите в линейките, за да се пести ресурс

...
Парамедици сменят лекарите в линейките, за да се пести ресурс
Коментари Харесай

Вадят лекарите от линейките, кой ще оказва спешна помощ

Парамедици сменят лекарите в колите за спешна помощ, с цел да се пести запас и да могат докторите да управляват по няколко незабавни случая, като преценят по кое време е нужно превозването до клиника.

Това планува промяна в незабавната здравна помощ, разяснява ръководителят на здравната комисия в Народното събрание доктор Антон Тонев.

Тя още веднъж е на дневен ред за здравните управляващи след случая във Враца, при който жена умря пред очите на детето си. Според редица здравни експерти има огромна потребност да се реформира системата, тъй че да може да се подсигурява качествено и навременно опазване на здравето на жителите, заяви " Монитор ".

Още в първия си работен ден новият здравен министър проф. Асена Сербезова пък разгласи, че Спешната помощ ще бъде измежду главните ѝ цели за работа.„ Въвеждаме промяна, в която да се освободи място на парамедиците в колите за спешна помощ, а лекарят в болничното заведение ще управлява екипа. Той няма да приказва с пациента, а с парамедика, който е на място “, изясни доктор Антон Тонев. Идеята действително обаче не е нова, като за това се приказва от години. Подобна промяна се приема добре от работещите в областта на незабавната помощ.

„ Здравните управляващи фактически имат желание да засилят ролята на парамедиците в незабавната здравна помощ поради острия недостиг и потребност на фрагменти. За задачата обаче би трябвало да се уредят нормативно разпоредбите, защото те се водят немедицински личен състав и тяхната роля е да подкрепят работата на медицинските експерти. Реално те могат да реализират здравна помощ единствено в наличието на доктор или здравна сестра. Затова един от разновидностите е това да става по метода на телемедицината и консултиране с доктор от разстояние, посредством обвързвано с интернет устройство – компютър, таблет, смарт телефон или специфична инсталация “, разяснява специалист от сектора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР