Паралелно с руските агресивни военни действия сме изправени пред безпрецедентно

...
Паралелно с руските агресивни военни действия сме изправени пред безпрецедентно
Коментари Харесай

Николай Милков: Изправени сме пред безпрецедентни хибридни атаки от Русия

Паралелно с съветските нападателни военни дейности сме изправени пред невиждано увеличение на другите хибридни офанзиви, ориентирани към подкопаване на устойчивостта на България и оттова на нашите демократични полезности и процеси. Това сподели служебният министър на външните работи Николай Милков при откриването на конференцията „ Отговор на провокациите във фрагментиращата се архитектура на сигурност: Противодействие на съветските хибридни действия “, проведена от Софийския конгрес за сигурност.

 

Руската експанзия, която се реализира в непосредствена непосредственост до границите на България, съставлява жестоко нарушаване на интернационалния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на интернационална сигурност, водейки до значими последствия за публично политическия живот – в това число и в България, разяснява Милков.

 

Русия употребява цялостен боеприпас от хибридни похвати, инструментализиране на енергийните и главните хранителни доставки, кибердейности на надзор върху чувствителни технологии, невиждано усилване на пропагандата, ориентирана към вътрешнополитическа дестабилизация на нашите общества – провокиране на неодобрение и понижаване на солидарността с Украйна, сподели още той.

 

По думите му всичко това докара до една фундаментално изменена среда за сигурност, която е директно към нас и това принуди НАТО и Европейски Съюз да подхващат избрани реакции. Николай Милков означи, че 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита към този момент се приема като най-малко в НАТО. Той уточни, че през идната година България ще реализира този предел на военни разноски.

 

Софийският конгрес за сигурност е една от дребното неправителствени организации, които не се употребяват от помощ от страната, уточни министърът. В този вакуум от сериозна експертиза по въпросите на сигурността и външните връзки намират почва най-различни дискусионни, меко казано, тези. Дебатът се инструментализира, елементаризира, употребява се за краткосрочни и непосредствени политически дивиденти. Това отваря опцията за повече и по-зловредни хибридни въздействия, когато такива са налице, съобщи Николай Милков.

 

Според министъра нещата мощно се задълбочиха през последните две години, през които се намираме в непрекъсната предизборна обстановка. По думите му се дълбаят се разграничителни линии, които не съществуват по този начин, както се разказват. 

 

Преди часове завърши дефинитивно евакуацията на българските жители от Судан, сподели още министърът на външните работи.

 

Общо 37 българи са поискали евакуация, само че в следствие трима са се отказали. Така изведени от Судан са били 34-има българи. 

 

Всеки съответен случай беше прегледан по настрана, описа шефът на " Ситуационния център " в министерството, който дава отговор за тези случаи, Таня Димитрова.

 

Евакуацията стана по суша и със самолети на партниращи страни - до границата с Египет и до Порт Судан, изясни тя. След като сънародниците ни са напуснали Судан, грижата за тях са поели посолствата ни в Оман, Кайро, Берлин, Франкфурт и Хага.

 

Трима българи към този момент са се прибрали в България, двама са в Берлин, шестима са във Франкфурт. Четирима са стигнали в Джибути благодарение на шведските въздушни сили, само че следва да им се извадят документи, тъй като техните са изтекли и едвам тогава ще се приберат у нас. Други трима са в Саудитска Арабия. 16 са минали границата с Египет.

 

За извеждането на сънародниците ни от Судан са помогнали и българските служби, за което Димитрова благодари. Министерството е съумяло и да провежда прегледи на българите в Клиниката за инфекциозни заболявания.

 

България не разполага с посолство в Хартум, което извънредно доста усложняваше ситуацията, акцентира пък Милков. И благодари за работата на " Ситуационния център ". 

 

Източник Българска телеграфна агенция, Новини.бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР