>Паралелно с филмовите прожекции, в рамките на фестивала, се организират

...
>Паралелно с филмовите прожекции, в рамките на фестивала, се организират
Коментари Харесай

Филмовият фестивал SOFIA BITING DOCS стартира във Варна

> Паралелно с филмовите прожекции, в границите на фестивала, се провеждат диспути и лекции, като задачата им е не толкоз да позволяват проблеми, а да ги разпространяват, като в търсене на обективността, всеки самичък да стигне до своята истина.

SOFIA BITING DOCS е сътрудник на фестивала "Един свят " в Прага. Фестивалът ще се организира и във Варна от 23 до 26 октомври - всеки ден, от 18 и 20 ч. в зала "Европа " на Фестивален и конгресен център.

Програмата на фестивала във Варна:

23 октомври - зала "Европа " - 18 ч.

"КУЛТ " - Съединени американски щати, Боствана, Египет, Канада, Китай, Франция, Хаити, Индия, Израел, Япония, Кения, Ливан, Мадагаскар, Мианмар, Непал, Холандия, Пакистан, Перу, Филипини, Полша, Русия, Саудитска Арабия, Сиера Леоне, Испания, Украйна,
2016 година, 87 мин.

Режисьор: Томас Ленън

Над 40 кино дейци от целия свят описват вълнуващата история за едно странствуване в търсене на вярата...

Докато един духовник катери планината 1000 дни в усамотение, с цел да извърви своя нравствен път, филипинец виси прикрепен на кръста с пирони, с цел да изпита същинската болежка. По същото време в Мадагаскар честват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, тъй като имат вяра, че това ще им донесе шанс. В Япония, двама влюбени отиват в храм, с цел да погалят един от многото каменни фалоси, с вярата да се снабдят с дете.

Свещените ритуали за едни, са осквернение или чиста полуда за други. Някои са покрай Бога в самотата и тъгата, други - в кръвопролитието, а трети - в шумните веселби. 25 страни по света демонстрират богомолци, ритуали и разнообразни религиозни практики, хора, които са обединени от потребността да се извърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, назовават го "Бог " и му се молят. Всички те издигат своя персонален фетиш.

23 октомври - зала "Европа " - 20 ч.
"В СВЕТА НА ГИВЪН " - САЩ-Австралия-Фиджи-Исландия-Ирландия-Израел-Маршалови острови-Мароко-Непал-Нова Зеландия-Перу-Сенегал-ЮАР-Тайланд,
2016 год., 72 мин.
Режисьор: Джес Бианки

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, с цел да поддържат връзка с природата. Сега им предстоят 14 месеца надалеч от вкъщи, 6 континента и 15 страни. С тях пътешества и 6-годишният им наследник Гивън. Той е дете на света и домът му е на всички места, където открие нещо ново. Гивън споделя за местата по света през неговите очи и посредством въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: "Защо седнал съм тук, а не отида да видя някое ново, непознато място? "

24 октомври - зала "Европа " - 18 ч.
"ОТКРИЙ ОТНОВО ИНДИЯ " - Индия,
2015 год., 117 мин.

Режисьори: Мийнал Диксит, Томас Джон

4 раници, натъпкани с облекла, фотоапарати, очаквания и неспокойствие. Кола натоварена с съоръжение, светлини и гориво. Без да знаят накъде се насочат, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат единствено вътрешния си глас. Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия. По пътя си виждат повече в сравнение с могат да опишат и научават повече, в сравнение с могат да поемат. Накрая след 50 дни, 19 хиляди километра и безчет случки и хора, схващат, че не те са били част от Индия, а тя е била част от същинския им живот.

24 октомври - зала "Европа " - 20 ч.
"ПОЖЕЛАЙ МЕ, АКО МОЖЕШ " - Чехия,
2016 год., 62 мин.
Режисьор: Дагмар Смржова

Томаш обича секса. Той е млад и хубав, само че е прикрепен към инвалидния стол. Дълго време не може да свикне с това, че го отхвърлят. Отказват му даже дами, за които сексът е специалност. Докато една от тях не взема решение да откликне на половите стремежи на Томаш и други като него, с цел да открие интимния свят на хората със специфични потребности и да стане пионер с нова служба на пазара на труда: секс-асистент.

Със съдействието на Чешкото посолство в София и Чешкия център в София

25 октомври - зала "Европа " - 18 ч.
"В ОЧАКВАНЕ НА БИОНСЕ " - Бразилия
2015 год., 71 мин.
Режисьори: Пауло Сезар Толедо, Абигейл Спиндел

Те ще създадат всичко, с цел да са пред сцената и да видят от близко своята дива Бионсе. Два месеца преди концерта й в Сао Пауло, пред стадиона идват и разпъват палатки най-верните й почитатели. Портрет на цяла музикална просвета, където попът е властта, а туърк е междинен пръст към дискриминирането, тесногръдите стандарти и измислените правила на обществото.

25 октомври - зала "Европа " - 20 ч.
"МАЙКЪЛ АЛИГ: СВРЪХДОЗА СЛАВА " - Съединени американски щати
2015 год., 135 мин.
Режисьор: Рамон Фернандес

Майкъл е несигурно момче от Индиана и желае единствено едно - да го одобряват. Изстрелва се към ъндърграунд сцената на Ню Йорк, където да изживее своите 15 минути популярност. Минутите стават 2 десетилетия на върха на клубната сцена, където го следва цяло едно потомство деца на нощта. Превръща се в легенда за клубния живот на града, до момента в който най-после, с гръм и тропот удря дъното: в море от опиати и 17 години затвор за ликвидиране. На 5 май 2014г. Майкъл Алиг към този момент е на независимост, само че през днешния ден Ню Йорк е различен и поколението не е същото. Звездата му от дълго време е залязла, а той е някогашен пандизчия на 50, който още веднъж търси същото - да бъде признат.

26 октомври - зала "Европа " - 18 ч.
"НЕ МИ БЪРКАЙ В ЗДРАВЕТО! " - Съединени американски щати
2017 година, 97 мин.
Режисьори: Кип Андерсън, Кийган Кън

"На 50 съм, а съм все едно на 20, усещам се прелестно, само че желая и другите да го усетят. Няма нищо по-вкусно от здравето. Така че решенето какво да ядем, което взимаме всеки ден, играе основна роля за оптималното ни здраве. Решаваме освен самостоятелно, само че и световно, тъй като тези решения са значими и за бъдещето на нашата планета. Няма да живеем постоянно, само че най-малко до момента в който сме живи, можем да живеем здрави. "

Със съдействието на Американското посолство в София

26 октомври - зала "Европа " - 20 ч. - полемика след кино лентата
"СВОБОДЕН ЧАС " - Германия, Израел, Англия,
2015 год., 63 мин.
Режисьор: Маргарете Хенце, Ювал Цафрир

"Толкова хубаво беше в детството. Диво и свободно. А в клас беше безкрайна досада. Сякаш там нямаше място за вътрешния ми свят. "
Маргарете е млада майка, която желае да откри най-хубавото учебно заведение за сина си. Не знае дали да следва традицията в лицето на кварталната гимназия, от която помни най-вече уроци, домашни и досада или да заложи на демократичното учебно заведение, където децата могат да избират в какво, по кое време и по какъв начин да се образоват, и на първо място се учат да поддържат връзка. Маргарете има доста въпроси, само че е наясно с едно: че синът й най-добре знае кое е неговото място.

Цени на билетите: 6 лева, понижение за учащи и пенсионери - 4 лева

Билетен център на ФКЦ-Варна: тел. 052/685-214, РВ 10-21 ч.
Онлайн продажба на билети: www.fccvarna.bg
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР