Папагалите какаду са дълголетни и изключително красиви птици. Те са

...
Папагалите какаду са дълголетни и изключително красиви птици. Те са
Коментари Харесай

Заболявания при папагал какаду

Папагалите какаду са дълголетни и извънредно красиви птици. Те са занимателни и радостни, основават радостно въодушевление в дома, където се отглеждат. Най-неприятната страна от това общуване са болесттите по какадуто.

Папагалите какаду страдат от същите здравословни проблеми, присъщи за папагаловите птици въобще. За страдание те съставляват едно доста число и са предизвикателство, с което би трябвало да се оправят доста стопани.

Най-характерни измежду заболяванията са тези по клюна и перата им. Причинени са от вирус, атакуващ имунната система. Перата на птицата падат, мястото, което се оголва, загрубява. Клюнът става прекомерно нежен и не може да служи на птицата, а той е извънредно значим орган. Този жанр заболявания приключват с бърза гибел на папагала.

Затлъстяването е различен здравословен проблем при какаду, който зависи значително от държанието на стопанина.

Храненето на какаду с доста мазнини може да докара до изостряне на това положение. Затлъстяването води до чернодробни, дихателни, сърдечни болести, диабет и други. Добрата диета с подобаваща храна и опцията птицата всеки ден да бъде пускана от клетката, с цел да изследва околното пространство, ще предотврати сходни проблеми.

Резултат на затлъстяване са появяването на липоми по корема на папагала какаду. Това са туморни формирания, които не са съдбовни, само че предизвикват дискомфорт на пернатия домакински любим, изключително когато нарастват. Необходимо е да се отстранят оперативно и птицата да бъде подложена на диета.

От разнообразни здравословни проблеми страдат и крайниците на птицата. Лошите хигиенични условия и несъответствуващото хранене водят до отичане на крайници на какадуто и той стартира да куца. Това заболяване е лечимо, нужна е диета с повече витамин А в храната на папагала, с цел да се оправи птицата с този проблем.

Нашествието на въшки или глисти, бактериалните инфекции са други здравни проблеми при папагала, изискващи интервенция на ветеринарен експерт. Симптомите на такива болести може да бъде късането на перата и самонараняването на птицата.

 Какаду

Като извънредно съществено заболяване при какаду, както и при останалите папагали, се сочи депресията. Тя е резултат от неглижиране на птицата от страна на стопанина. Липсата на внимание и интерес кара какаду да скубе перата си, води до отвод от храна и може да приключи със гибел.

Моменталната смяна на отношението на индивида още в самото начало може да отстрани казуса, само че дълго изоставяни без внимание птици нормално не се възвръщат. Затова всеки искащ да бъде собственик на папагал би трябвало да носи възприятие за отговорност към своя питомец.

Търсите ли си дръпнат любим? Вижте разгласи и цени за папагали!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР