Папа Франциск заяви, че войни като тази в Украйна, при

...
Папа Франциск заяви, че войни като тази в Украйна, при
Коментари Харесай

Папа Франциск: Войната в Украйна е престъпление срещу Бог и човечеството

Папа Франциск съобщи, че войни като тази в Украйна, при които цивилни региони са подложени на това, което той назова безсистемно заличаване, са " закононарушение против Бог и човечеството ", съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Франциск сподели това по време на годишната си тирада пред дипломатите, упълномощени във Ватикана. По традиция в тази годишна тирада папата прави обзор на обстановката в света и словото му е известно като " тирада за положението на света ".

Франциск приказва за войната в Украйна, която " води до гибел и опустошения, до офанзиви против гражданска инфраструктура, до загуба на човешки живот, покосен освен от обстрела и насилието, само че и от глада и студа ". След това папата цитира ватиканска конституция, съгласно която " всеки акт на война, ориентиран към безсистемно заличаване на цели градове или обширни региони с техните поданици, е закононарушение против Бога и човечеството, което заслужава твърдо и недвусмислено наказание ".

Припомняйки Кубинската ракетна рецесия през 1962 година, Франциск съобщи, че " за жалост и през днешния ден нуклеарната опасност е нараснала и светът още веднъж изпитва боязън и тъга ". Той повтори апела си за цялостна възбрана на нуклеарните оръжия, като съобщи, че даже притежаването им за въздържане е " аморално ".

Освен това папата осъди Иран за налагането на смъртно наказване против стачкуващи, настояващи за по-голямо почитание към дамите. Коментарите на папата, направени в годишната му тирада пред дипломатите, упълномощени към Ватикана, бяха най-силните му от началото на общонационалните митинги в Иран след гибелта на на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини след ареста й от иранската нравствена полиция.

" Правото на живот е застрашено и на тези места, където смъртното наказване продължава да се постанова, какъвто е казусът в тези дни в Иран, след неотдавнашните демонстрации с искане за по-голямо ценене на достолепието на дамите ", съобщи Франциск. " Смъртното наказване не може да се употребява за хипотетично разпределяне на правораздаване от страната, защото то не съставлява възпиращ фактор, нито пък дава правдивост за жертвите, а единствено подхранва жаждата за възмездие ", добави той.

Папата прикани още веднъж за преустановяване на потреблението на смъртно наказване в международен мащаб, като съобщи, че то е " постоянно неприемливо, защото накърнява неприкосновеността и достолепието на личността ".

Папа Франциск подсети за " политическите рецесии " на американския континент, които са източник на " напрежение и принуждение ", като отдели особено внимание на Бразилия, където поддръжници на някогашния президент Жаир Болсонаро нахлуха в Конгреса, президентския замък и Върховния съд.

" Мисля за другите политически рецесии в няколко страни на американския континент, които са изпълнени напрегнато и форми на принуждение, изострящи обществените спорове ", сподели той. " Визирам най-много случилото се неотдавна в Перу и през последните няколко часа в Бразилия ", посочи духовният водач на католиците по света.

След няколкочасов безпорядък, напомнящ нахлуването в Капитолия във Вашингтон преди две години след изборното проваляне на някогашния американски президент Доналд Тръмп, бразилските правоохранителни органи си върнаха контрола над президентския замък, Конгреса и Върховния съд, в които през вчерашния ден нахлуха стотици съперници на новия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, напомня Агенция Франс Прес.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР