Папа Франциск призова за международна помощ за Сомалия, която е

...
Папа Франциск призова за международна помощ за Сомалия, която е
Коментари Харесай

Папапа призова за помощ за гладуващите в Сомалия

Папа Франциск прикани за интернационална помощ за Сомалия, която е измъчвана от „ смъртоносна “ суша, която по данни на Организация на обединените нации е причина най-малко един милион души да изоставен домовете си, предава БГНЕС.

85-годишният глава на католическата черква притегли вниманието на интернационалната общественост към „ сериозната филантропична рецесия “ в Сомалия и елементи от близките страни след обичайна си неделна молитва във Ватикана.

„ Хората от този район, които към този момент живеят в доста несигурни условия, в този момент са в извънредно тежка филантропична рецесия поради сушата “, сподели той и добави, че се надява интернационалната взаимност да може да отговори на тази изключителна обстановка.

„ За страдание войната отклонява вниманието и ресурсите, само че това са задачите, които изискват максимален ангажимент – битката с глада, опазването на здравето, образованието ", добави папата.

Сомалия и нейните съседи от Африканския рог, в това число Етиопия и Кения, са обхванати от най-тежката суша от повече от 40 години насам. Последните четири сезона, които се смятат за обичайно дъждовни, бяха толкоз сушави, че унищожиха посевите и добитъка.

Повече от 755 000 души са напуснали домовете си, само че остават в рамките на Сомалия, което, когато се добави към тези, които са избягали в чужбина, нараства до един милион, оповестиха в четвъртък организацията на Организация на обединените нации за бежанците ВКБООН и Норвежкият съвет за бежанците (NRC).
Разтърсваната от спорове Сомалия е изключително неподготвена да се оправи с продоволствената рецесия, откакто ислямистки групировки лимитират филантропичния достъп до елементи от страната. Бойците на " Ал Шабаб " даже ускориха офанзивите си през последните месеци.
По обявата работи: Георги Даскалов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР