Папа Франциск призова световните лидери, които ще се срещнат на

...
Папа Франциск призова световните лидери, които ще се срещнат на
Коментари Харесай

Папа Франциск призовава световните лидери за радикален климатичен отговор

Папа Франциск прикани международните водачи, които ще се срещнат на климатичната конференция на Организация на обединените нации в Глазгоу COP26, да обезпечат „ ефикасни отговори “ на изключителната обстановка в околната среда.

В свое обръщение, записано за „ Би Би Си “, главата на Римокатолическата черква приказва за рецесиите, в това число пандемията от COVID-19, промените в климата и икономическите компликации, и прикани за отговор с визия и радикални решения, с цел да не се губят благоприятни условия.

„ Можем да се надигнем против тези рецесии, като се оттеглим в изолационизъм, протекционизъм и употреба или можем да забележим в тях действителен късмет за смяна “, обеляза папа Франциск.

Той посочи нуждата от „ актуализирано възприятие за споделена отговорност за нашия свят “, добавяйки, че „ всеки от нас – който и да е и където и да е – може да изиграе своята лична роля в смяната на нашия групов отговор на невижданата опасност от изменението на климата и деградацията на нашия общ дом “.

Днес папата посреща американския президент Джо Байдън във Ватикана. Днешното му обръщение припомня за акцента върху екологията, който сложи в ръководството си. В своите речи Франциск постоянно приказва за климатичната рецесия и през 2015 година разгласява папски документ с фокус върху казуса.

В текста, озаглавен „ за грижата на нашия общ дом “, той осъди унищожаването на околната среда, акцентира нуждата от предприемане на смекчаващи ограничения и даде недвусмислено утвърждение за това, че изменението на климата значително е провокирано от индивида.

По-рано този месец папа Франциск събра към 40 религиозни водачи от целия свят, с цел да подпишат взаимен документ, призоваващ COP26 да се придържа към обещанията за световното стопляне, въглеродната индиферентност и поддръжката за по-бедните народи за прекосяване към чиста сила. Лидерите се ангажираха да образова и осведомят за климатичната обстановка.

Очакваше се главата на Римокатолическата черква да участва на конференцията в Глазгоу, само че в последния миг Ватиканът разгласи, че той няма да замине, без да се показва причина за това.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР