Папа Франциск призова светът да промени отношението си към мигрантите,

...
Папа Франциск призова светът да промени отношението си към мигрантите,
Коментари Харесай

Папата призова за промяна на отношението към мигрантите

Папа Франциск прикани светът да промени отношението си към мигрантите, хиляди от които починаха през последните години при опит да доближат Европа, съобщи ДПА.

Папата насочи апела си малко след началото на двудневното си посещаване в Мароко, откъдето хиляди пътуващи към Европа мигранти се насочват към Испания.

Мигрантите би трябвало да се възприемат като персони, а не числа и да се признават правата и достолепието им във всекидневния живот и при вземането на политически решения, съобщи Франциск на публична гала по посрещането в Рабат. "Вие знаете за моята огромна угриженост за постоянно мрачната орис на такива хора, множеството от които не биха напуснали страните си, в случай че не са били принудени ", добави той.

Този проблем "няма да бъде решен посредством издигане на бариери, поддържане на боязън от другите или отвод да се помогне на тези, които законно се стремят към по-добър живот за себе си и фамилиите си ", акцентира Франциск.

Папата прикани Мароко да продължи да приема мигранти и да им предлага отбрана, съобщи Асошиейтед прес. Той изрази вяра, че страната ще продължи да бъде модел за човещина, добър банкет и отбрана на мигрантите, стремящи се към по-добър живот.

В африканската страна има към 100 000 мигранти и правозащитни организации оповестяват за случаи на злоупотреби, напомня ДПА.

Очаква се по-късно Франциск да се срещне с мигранти в център за подслоняване, ръководен от католическо благотворително сдружение.

Освен това папата прикани за насърчаване на разговора сред християни и мюсюлмани. "Бих желал да подчертая още веднъж нашата потребност от съдействие, с цел да дадем нов подтик на построяването на свят на по-голяма взаимност, отличаващ се с почтени, смели и нужни старания за развиването на разговор, който почита благосъстоянието и разликата на всеки народ и на всеки субект ", акцентира Франциск. "Всички ние сме призвани да посрещнем това предизвикателство, изключително в настоящия миг, когато има риск нашите разлики и липса на знания едни за други да бъдат експлоатирани като мотив за спор и разделяне ", предизвести той на церемонията,.

"Ние имаме вяра, че Бог е основал човешките същества равни по права, отговорности и достолепие и Той ги приканва да се отнасят едни към други като към братя и сестри и да популяризират полезностите на добротата, любовта и мира ", добави Франциск, призовавайки за толерантен, премислен, почтен и прям разговор, който да помогне да се намерят решения на казуса с световното стопляне и премахването на бедността.

В тирада на същата гала крал Мохамед Шести отбрани религиозната приемливост. "В качеството ми на крал на Мароко и Предводител на правоверните, на мен е поверено да подсигурявам свободата да се упражняват всички небесни религии ", акцентира той.

В Мароко има дребни християнски и еврейски общности, само че болшинството поданици са мюсюлмани. По оценки на Ватикана католиците са към 23 000.

Очаква се на следващия ден папата да отслужи литургия на стадиона в Рабат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР