Папа Франциск призова днес във великденското си послание да се

...
Папа Франциск призова днес във великденското си послание да се
Коментари Харесай

Великденско послание: Папата заклейми харченето на пари за оръжия в пандемия

Папа Франциск прикани през днешния ден във великденското си обръщение да се форсира разпределението на имунизациите против коронавирус, изключително за бедните страни. Той назова " скандални " въоръжените спорове и военните разноски по време на пандемия, съобщи Ройтерс.

За втора поредна година на религиозните служби по случай католическия Великден участваха напълно малко хора в базиликата " Свети Петър ", вместо големи тълпи вътре и извън на едноименния площад.

След като отслужи литургия, Франциск насочи посланието си " Към града и света ", в което обичайно прави обзор на проблемите по света и приканва за мир.

" Пандемията към момента се популяризира, а обществената и икономическа рецесия остава сериозна, изключително за бедните. Въпреки това въоръжените спорове не стопират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално ", съобщи папата, представен от Българска телеграфна агенция.

Франциск прикани да се постави край " на оръжейния екот в по този начин обичаната и превърната в мъченица Сирия, където милиони хора живеят в безчовечен условия, както и в Йемен, където събитията се посрещат с оглушаващо и скандално безмълвие, а също и в Либия, където се вижда най-сетне излаз от едно десетилетие на разногласия и на кървави конфликти ", съобщи Франс прес.

Главата на Римокатолическата черква също по този начин загатна хората, които застават на страната на демокрацията и надигат спокойно глас в Мианма, в която бе осъществен боен прелом и в която митингите се потушават със мощ от военните. Папата прикани интернационалната общественост да се притече на помощ на ливанския народ, който претърпява интервал на компликации и неустановеност.

Франциск изрази вяра, че израелците и палестинците ще намерят силата на разговора, с цел да реализиран устойчиво решение и повтори, че поддържа концепцията за излаз с две страни от израело-палестинския спор. Главата на Римокатолическата черква приветства и пътя на помиряването, стихотворец в Ирак, където той беше на апостолическа аудиенция предишния месец. Това беше първото му задгранично пътешестване от ноември 2019 година

Папата разкритикува остро насилието и тероризма в Сахел и Нигерия и прикани за освобождението на пандизчиите в споровете в Украйна и Нагорни Карабах.

По отношение на епидемиологичната рецесия папата отдаде респект на медиците на първа линия в битката с ковид и прикани интернационалната общественост за един споделен ангажимент, с цел да се преодолеят закъсненията в доставките на имунизациите и да се насърчи тяхното шерване, най-много с най-бедните страни в света.

" Навсякъде по света пандемията за жал усили трагично броя на бедните и ускори отчаянието на хиляди хора ", напомни папата и прикани държавните управляващи да дават нужните помощи на засегнатите, които да са задоволителни за тяхното битие и издръжка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР