Пандемията преобърна живота на родните работници и ги принуди вместо

...
Пандемията преобърна живота на родните работници и ги принуди вместо
Коментари Харесай

На дивана е по-безопасно: Дистанционната работа намали двойн...

Пандемията прекатурна живота на родните служащи и ги принуди вместо в офиса, да се трудят по пижама от дивана. На огромна част от тях това им се понрави поради удобството. Година и половина по-късно се оказа, че това не е единственото преимущество – отдалечената работа съумя да понижи двойно трудовите злополуки в област Пловдив.

По данни на Национален осигурителен институт през шестмесечието на 2019 година над 700 служащия от района са получили обезщетените, тъй като са потърпевши при осъществяване на служебните си отговорности. За съпоставяне за същия интервал на 2021 година те са намалели до 296 души. Въпреки фрапантния спад през топлите месеци на годината се следи лек растеж по отношение на зимата. Вероятно това се дължи на обстоятелството, че някои от компаниите върнаха назад в офиса чиновниците, когато имаше по-малко болни от COVID-19.

От данните излиза наяве, че приблизително по 49 пловдивски чиновници всеки месец се контузват, до момента в който извършват служебните си отговорности, или пътуват към работните си места. Те са изгубили общо 8 679 календарни дни



Не е изненада, че минимум трудови злополуки има в браншовете, които бяха най-силно наранени от коронавирус рестриктивните мерки – ресторантьорския и хотелиерския. Запазва се наклонността водачите, служащите в производството и металурзите да са специалностите, в които най-често стават катастрофи на работното място в Пловдивска област. Към тях се причисляват и трудещите се в бранш „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила “. Тенденцията в страната в рисковите специалности да попадат служителите, не се повтаря в града под тепетата. Тук контузените в администрацията са едвам шестима.

Средното обезщетените, което са получили пловдивчани поради претърпян случай, е 702.41 лева Компенсацията, която се поставя е в размер на 90% от среднодневното брутно заплащане на работещите. За всяка акцидент работодателят би трябвало да уведоми Национален осигурителен институт до 3 дни след случая. В случай, че началникът не осведоми института, потърпевшият може да подаде сигнал в период от 1 година. Тогава чиновници на Национален осигурителен институт и Главна ревизия по труда (ГИТ) проверяват предприятието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР