Пандемията от коронавирус промени трайно професионалния живот на милиони хора

...
Пандемията от коронавирус промени трайно професионалния живот на милиони хора
Коментари Харесай

Успешният шеф за поколението Z: Добър комуникатор, емоционално интелигентен, висшист

Пандемията от ковид промени трайно професионалния живот на милиони хора по света. От хибридните работни решения, до условията за психологично здраве, е ясно, че бъдещето в работната среда ще наподобява доста по-различно от това до в този момент. Гъвкавата форма на работа наложи условия и за по-различни лидерски умения. Това демонстрира специфичното изследване #CtheFuture на международния водач в региона на HR решенията Adecco Group, което се организира за повторно.

Заради пандемията и продължителните локдауни, от ден на ден хора се тормозят за психологичното си здраве във връзка с бъдещето на работното място. Именно това е безпокойство номер 1, следвано от достъпа до работа и равенството в заплащането. Друг забавен факт от изследването е, че през днешния ден доста повече се ценят меките умения (soft skills), като близо 80% от респондентите считат, че те ще са по-важни от твърдите в бъдеще. За съпоставяне, в проучването от 2019 година тази цифра е с 10% по-малка.

Тук поражда въпросът кои меки умения ще се ценят най-вече в бъдеще. Според проучването преди всичко това е умеенето за ръководство на хора и екипи , а на второ – връзката . Третото място се разграничава от това в анкетата от 2019 година, като в този момент за бъдещите водачи ще бъде доста по-важна прочувствената просветеност .

Преминаването към отдалечена работа извежда на напред във времето способността да се свързваш по бездънен и важен метод с другите, което задържа мотивацията на чиновниците на работното място.

Междувременно от ден на ден представители на бизнеса се сплотяват към концепцията, че дипломата не е толкоз значима, колкото беше преди. Тази идея се поддържа от голям брой изпълнителни шефове и бизнесмени, които акцентират, че опитът им е доста по-голям фактор за постигнатото до момента от образованието. Въпреки това младежите наподобява правят оценка преимуществата на висшето обучение, като 54% от интервюираните считат, че изпълнителният шеф би трябвало да има тапия от университета. В изследването от 2019 година 49% показват това мнение.

Макар пандемията от ковид да засегна най-много младежите във връзка с пазара на труда, над половината от респондентите споделят, че са имали благоприятни условия за нова или първа работа по време на пандемията. Освен това близо 3/4 са могли да натрупат професионален опит в пандемичните времена.

За пост-ковид действителността 87% от младежите желаят гъвкаво работно време , което да им разрешава да реализират баланс сред персоналния и професионалния си живот, като в това време разчитат на постоянна и дълготрайна работа с закрепен период на контракта. Едва 26% избират обичайно работно време от 9 до 17 часа.

Според 60% от интервюираните актуалните мениджъри и изпълнителни шефове са подобаващи за дистанционно управление на екипи. Това значи, че респондентите са оптимистични по отношение на способността на мениджърите да се приспособяват по най-хубавия метод към сложните и невиждани провокации пред водачеството в днешно време.

В проучването вземат участие 1 072 души от 64 страни по света. По-голямата част от респондентите са на възраст сред 18 и 30 години, а 15% работят на цялостен работен ден. Анкетата изследва какви умения и качества ще би трябвало да имат бъдещите водачи на управителни постове, с цел да ръководят дейно в новата работна действителност, както и какви ще бъдат най-големите им провокации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР