Пандемията от коронавирус извади на преден план не само проблемите

...
Пандемията от коронавирус извади на преден план не само проблемите
Коментари Харесай

Скандал: Жена с К-19 пати 750 лв. за линейка-копърка

Пандемията от ковид извади на напред във времето освен проблемите в болничната и доболнична помощ у нас, само че даде опция и на измамници да печелят на гърба на пациентите. Оказва се, че в България т.нар. копърки има не само сред такситата, а и при колите за спешна помощ. 

Опасностите, които ви грозят при тях, обаче са по-страшни, в сравнение с при такситата, работещи нерегламентирано, написа dir.bg.

На фона на сериозния дефицит на екипи на Центровете за незабавна здравна помощ и чакането с часове, доста хора се обърнаха към частни коли за спешна помощ, обещаващи незабавна помощ. Без да подозират, че са попаднали в ръцете на измамници, които работят напълно в сивия бранш. 

Един от най-фрапиращите случаи е с стара жена, която е платила 750 лв. за превоз с сходен профилиран автомобил - и то без доктор, като общоприетата цена за сходна услуга е 50 лв.. Пациентката обаче не може да потвърди измамата, тъй като няма касов бон и не е записала регистрационния номер на колата за спешна помощ. 

Още по-шокиращ е казусът, когато водач на частна кола за спешна помощ безусловно " изсипва " тялото на умрял в нея пациент на тротоара пред незабавното поделение на една от огромните столични лечебни заведения. След това бяга. Собственикът по този начин и не е открит. 

Най-често колите за спешна помощ копърки стоят пред лечебните заведения, а водачите им лъжат пациентите, че са лекари. На самите профилирани коли може да се видят и надписи " Бърза помощ ", което също е машинация.

Разбира се, ценоразпис няма. Цените се дефинират на око и то доста постоянно колкото по-тежък е казусът, толкоз по-висока е цената. Касов бон не се издава, а в случай че настъпи гибел в частната кола за спешна помощ, околните няма по какъв начин да потвърдят кой е транспортирал близкия им. 

Особено огромен проблем са санитарно-хигиенни условия в линейките-копърки, както и остарялото или изцяло изчезнало съоръжение. Много постоянно чаршафите не се сменят, а консумативите за еднократна приложимост се измиват с вода и по-късно се употребяват още веднъж - нещо, което крие голям риск за пациента. Самата кола за спешна помощ не се дезинфекцира, а просто се забърсва с парцал. Фрапантен случай е нощуването на два такива профилирани автомобила в двора на къща в краен столичен квартал, където около тях се разхождат свине. 

На процедура надзор няма и във връзка с техническото положение на колите за спешна помощ - липсват наложителният предпътен надзор от квалифициран монтьор и техническата поддръжка в сервиз, а тестът с дрегер на лидера преди работа е мираж. 

Ако въпреки всичко някой пациент реши да си търси правата, той попада в неуместна обстановка. В общия случай линейката е записана на едно физическо лице; уеб сайтът се води на второ, а телефонът, на който сте позвънили, с цел да я повикате, на трето. Шофьорът няма трудов контракт, касов бон не се издава. 

Съгласно Закона за лечебните заведения, незабавна помощ се прави само и единствено от Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП), които са само и единствено държавни. Частните коли за спешна помощ нямат право да правят незабавна помощ, а медицински превоз, който не е незабавен.

Ако към компания за частни коли за спешна помощ се обърне пациент и положението му изисква незабавна здравна помощ, то казусът се отхвърля и се насочва към тел. 112 и съответния ЦСМП. В Наредба № 3 от 2007 година, която утвърждава стандарта за незабавна медицина, е записано, че само и единствено колите за спешна помощ на ЦСМП могат да носят надпис " СПЕШНА ПОМОЩ " (Думите " незабавна " и " бърза " се смятат за заместващи във връзка с незабавната помощ, тъй като незабавна помощ е новото название на активността, а спешна помощ е употребяваното в предишното - бел.ред).

Как да не попаднем на кола за спешна помощ копърка?

На първо място не наемайте кола за спешна помощ, която стои пред болничното заведение. Не се доверявайте и на оставени визитки на медицинския личен състав. Изберете частна кола за спешна помощ, която има личен уебсайт в интернет и разполага с най-малко 10 коли за спешна помощ. Прегледайте дали на уеб страницата има качени документи за качество и сигурност на придвижването.

Когато профилираният автомобил дойде, първо обърнете внимание дали е нов. Работещите " на ярко " частни коли за спешна помощ са нови с цялостно съоръжение, консумативи и медикаменти. Екипите, работещи в колата за спешна помощ, са облечени еднообразно и най-често с фирмено облекло, на което е обозначено името на компанията, извършваща медицинския транспорт. 

И не на последно място, същинските частни коли за спешна помощ издават всички нужни документи - като касов бон и фактури, а на колите им няма да видите надписи " Бърза помощ ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР