Пандемията от COVID-19 се оказа причина за безпрецедентни иновации и

...
Пандемията от COVID-19 се оказа причина за безпрецедентни иновации и
Коментари Харесай

„По-силни срещу COVID-19”: Одобрените за употреба в България и ЕС ваксини не съдържат жив вирус

Пандемията от COVID-19 се оказа причина за невиждани нововъведения и съдействие в изследователските и медицинските общности. По време на пандемията бяха насъбрани големи нови познания, по отношение на предварителната защита и лекуването на COVID-19.

Учените работят в продължение на доста години, за създавaне на ваксини против вируси като COVID-19, само че чак година след началотo на пандемията съумяха да доразвият тази технология, тъй че да могат за малко време да се произведат, изпитат и приложат в невиждани до момента количества. Така да вземем за пример още от 2001 година иРНК се ползва при изследвания при лекуване на рак, през 2011 година е извършено първото клинично изпитване с иРНК ваксини против грипни и респираторно-синцитиални вируси, а от 2017 година иРНК се ползва за персонализирана имунотерапия на рак при хора. Липидните наночастици се употребяват още от 1965 година като системи за превоз на нестабилни лекарствени молекули за лекуване на онкозаболявания. Ваксините, употребяващи инактивирани или подтиснати патогени, белтъчни и конюгирани ваксини се употребяват при хората от десетилетия, както да вземем за пример имунизациите против полиомиелит, заушка, морбили, рубеола, хепатит, ротавируси и други

Тези познания, наред с мощните капиталови стратегии на Съединени американски щати и Европейски Съюз в самото начало на пандемията, помогнаха доста да се форсира първичното създаване и всеобщото произвеждане на актуалните ваксини против COVID-19.

За да бъдат пуснати за необятна приложимост, всички ваксини в Съединени американски щати и Европейски Съюз минават през три етапи на клинични изпитвания за да се потвърди тяхната сигурност и успеваемост. По време на създаването на имунизациите против COVID-19 етапите се припокриваха, а и при мащабите на пандемията и всеобщото заразяване на хората, се оказа допустимо клиничните изпитвания да завършат доста по-бързо от нормалните 2-3 години. Това разреши процесът на одобрение и стартиране за приложимост да се форсира и да се завоюва време в битката с вируса, без да се пропуща или съкратява нито една от всички наложителни етапи и всички те бяха изцяло приключени. Някои от плануваните ваксини се оказаха несполучливи и от всички 28 ваксини против SARS-CoV-2, заложени при започване на пандемията, 10 са изцяло изоставени, заради липса на резултатност и така нататък и единствено 10 са изцяло утвърдени за приложимост към средата на 2022 година.

Проследяването на сигурността на имунизациите против COVID-19 е най-интензивният и изчерпателен развой в международната история. Милиарди хора по света са имунизирани против вируса, а приложените до момента дози са над 10 милиарда единствено през първата година от стартирането им в приложимост.

Всички научни данни към днешна дата демонстрират, че имунизациите остават най-хубавата отбрана против тежко или съдбовно COVID-19 заболяване, както и средство за понижаване на вероятността от появяването на нови разновидности.

Доказано е, че имунизациите против COVID-19 понижават риска от:
Тежко протичане на болесттаУсложнения и смъртШироко разпространяване на вирусаПоява на нови варианти на SARS-CoV-2 вирусаРеинфекция, когато са сложени след преболедуване
Освен това имунизацията против COVID-19 е от извънредно значение за хронично болните и възрастните хора, тъй като рискът от тежко протичане на заболяването при тях е доста огромен.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР