Пандемията няма да сре скачането на кръста, което е вековна

...
Пандемията няма да сре скачането на кръста, което е вековна
Коментари Харесай

Напук на пандемията: Пак ще скачат за кръста

Пандемията няма да сре скачането на кръста, което е вековна традиция, обичана от българите, за Йордановден. Желаещите да се хвърлят в ледените води за здраве обаче са двойно по-малко. Това съобщи за „ Телеграф “ зам.-кметът на регион „ Искър “ инж. Петър Моллов, на чиято територия се намира езерото в жк „ Дружба “, където ще се извърши обредът.

Хвърлянето на кръста ще се организира както всяка година, само че с редица ограничавания.  “Не можем да отменим този обичаен наш празник, само че на ритуала този път няма да участват публични лица, а броят на искащите да извадят кръста ще бъде двойно по-малък. Няма да има обичайното музикално озвучаване и сергии и ще вземем всички ограничения да се съблюдава отдалеченост сред феновете “, добави Моллов. Самият Велик водосвет ще отслужи  Негово Преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп - викарий на Софийска митрополия, в съслужение с архимандрит Василий - протосингел на епархията, и столични свещеници.

Въпреки пандемията обредът по хвърлянето на кръста на Богоявление ще се прави на доста места в страната, заяви за „ Телеграф “ Негово Преосвещенство Мелнишки свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод на БПЦ и ръководител на църковното настоятелство на храм-паметник „ Свети Александър Невски “. „ Няма някакво категорично наставление от страна на Светия синод. Всеки митрополит ще взема решение по какъв начин тъкмо да се организира Богояленския ритуал с хвърлянето на кръста в неговата епархия. Този обред се прави на отрито и не е мъчно да се съблюдава дистанцията сред феновете. Самите литургии за празника ще се проведат в сходство със санитарните условия, както и раздаването на светената вода “, добави Герасим.

В София от 11 часа на площад „ Св. Александър Невски “ ще се състои Богоявленското благославяне на бойните флагове на Българската войска. То ще бъде осъществено от Негово Светейшество патриарх Неофит в съслужение с Мелнишки свещеник Герасим. Няма обаче да се организира обичайното литийно шествие във Варна, изясни Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. „ Благословлението на бойните флагове на флота ще се извърши в самата Военноморска база - Варна, с цел да избегнем скупчването на жители. След това на буната както всяка година ще правим и ритуала с хвърлянето на кръста при съблюдаването на всички санитарни ограничения “, добави дядо Йоан.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР