Пандемията няма да чака политическите разпри да приключат, партийните лидери

...
Пандемията няма да чака политическите разпри да приключат, партийните лидери
Коментари Харесай

Четвъртата ковид вълна идва, разумът в политиката - не!

Пандемията няма да чака политическите разпри да приключат, партийните водачи да преглътнат егото си, а депутатите да гласоподават актуализацията на бюджета. 

Служебното държавното управление на Стефан Янев встъпи в служба през май с единственото сякаш обвързване да провежда предварителните избори за 46-о Народно заседание, а му се наложи да се занимава с какво ли не: да открива потънали държавни милиони, да запушва дупки, да разплита лъжливи схеми даже в лечебните заведения, да води война с Агенцията по вписванията и така нататък През това време наближаващата четвърта вълна на пандемията остана някъде на назад във времето.

Някои от парламентарно показаните партии чак в този момент подхванаха тематиката, добавяйки и тази точка към явно

почналата предизборна акция.

Докато беше топло, а инфектираните малко, никой не обръщаше съществено внимание на COVID-19. Българите поначало не сме измежду най-силно искащите да се имунизират. А какво остава през лятото, когато броят на инфектираните беше невисок? Възмущението от предходното постоянно ръководство, на което се падна да се оправя с първата и втората вълна на болестта, като че ли се трансформира в злост и към всичко, обвързвано с вируса. Разкритите схеми за източване на Здравната каса внесоха в допълнение съмнение и ускориха чувството, че нещо ни цакат с цялата тази работа.

Набързо бяха забравени множеството въпроси, които изникнаха когато хората умираха на стълбите пред лечебните заведения, За качеството на живот у нас, за здравната профилактика, за недъзите на доболничната и болничната помощ, за унизителното възнаграждение на медиците и тлъстите заплати на някои техни шефове... Кабинетът на Борисов в началото реши да закупи главно един тип ваксина, която най-после съвсем целият свят дефинира като минимум надеждна. Ами медицинските консумативи и респиратори, купени от Китай на тройни цени? Стана ясно, че от ГЕРБ са трансформирали пандемията в дойна крава, единствено че тя не се интересува нито от обири, нито от политика. 

Противниците на служебното държавно управление разтълкуваха разкритията на злоупотребите в здравната система като опит да бъдат накарани хората да не се имунизират. Нищо че и по времето на Борисов имунизационната акция креташе. 

На всичкото от горната страна

и прокуратурата се зае да разпитва

служебния здравен министър Стойчо Кацаров за подхванатите ограничения по отношение на наближаващата четвърта вълна и дали отрасловото ведомство възнамерява имунизиране с трета доза. Колкото и да е необичайно, в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година са планувани за осведомителна акция малко над 10 000 лв..

Впрочем някои политици все още дъвчат тематиката " за или срещу имунизациите ". Лидерите на партии явно не желаят да вършат безапелационни послания за имунизирането, с цел да не изгубят по-скептичните измежду евентуалните си гласоподаватели.

Главният държавен контрольор Ангел Кунчев настоя за ограничавания на сектори, в които личният състав не е имунизиран. Което провокира недоволството на бизнеса и изключително на някои негови браншове. Това сложи здравния министър в състояние да се допитва до браншови организации какви ограничения и по какъв начин да бъдат подхванати, вместо противоположното. Но какво ли у нас е като в естествените страни?

Актуализацията на бюджета се бави, а в нея са заложени и разноски за медикаменти, за болнични кревати, ограничения за бизнесмените... Народните представители видяха в разпределението на парите за здраве " нова джипка " и настояха гласуваните на първо четене 120 млн. за покриване на здравните разноски да се разбият по пера. Очакваше се сред първо и второ четене на законопроекта за актуализация те да се надпреварват, внасяйки оферти. Но

нищо такова не се случи.

Близо седмица нямаше и дума по тематиката. Накрая от ГЕРБ настояха да се възвърне остарялата методика за работа при неподходящи условия, която да подсигурява на всички договорни сътрудници със Здравната каса 85 % от прогнозните им бюджети. А също да се възвърне методиката, предвиждаща хиляда лв. за работещите на първа линия.

Сред другите им оферти са още 25 млн. за трансфер към НЗОК, които да обезпечат спомагателни средства към заплатите на общопрактикуващите лекари и експертите по здравни грижи. Идеята на ГЕРБ е от 1 октомври да се изплащат по 600 лв. на доктор и 360 лв. на експерт по здравни грижи. Същото важи и за практикуващите в ДКЦ-тата. Предишните ръководещи желаят да се плануват още 15 млн. лв. и за систематизиране сред общинските лечебни заведения за октомври, ноември и декември.

Сметките на Българска социалистическа партия обаче да се съкратят периодите за гласоподаване на бюджетната актуализация, с цел да е несъмнено, че тя ще бъде призната преди разпускането на Народното събрание, не излязоха в пленарната зала. Появиха се възражения, че по този начин нямало да остане време за разглеждането на други законопроекти, които към този момент са над 100. Явно реализмът не може да надделее над страстите и в настоящето Народното събрание.

Междувременно

неупотребените дози ваксини

незабавно се продават и подаряват. Правителството възнамерява да продаде 100 000 дози от " Модерна ", да дари 51 480 дози от препарата на " Пфайзер-Бионтех " на Република Северна Македония, а 172 500 от " АстраЗенека " да даде на Бутан. 

С Бутан сме нещо като братовчеди - това е една от най-слабо развитите държавици в Южна Азия. Но за разлика от нас е на осмо място измежду 20-те най-щастливи страни в света. Ех, Бутан, Бутан, като демократична конституционна монархия сигурно не знаеш какво е всичките ти парии в Народното събрание да са в съпротива. Ама не на пандемията, нито на задаващата се рецесия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР