Пандемията насочи вниманието на живущите в столицата и по-големите градове

...
Пандемията насочи вниманието на живущите в столицата и по-големите градове
Коментари Харесай

Нова схема предлага евтини жилища

Пандемията насочи вниманието на живущите в столицата и по-големите градове към сателитните селища – пътят до тях е бърз, а парцелите там могат целогодишно да бъдат употребени. Това, което получават притежателите, са успокоение и уют, като в това време са на „ една ръка разстояние “ от всички улеснения, които предлага огромният град.

През последната година жилищата, които се оферират в по-малките градове към София регистрират забележителен растеж. Готовите комплекси от затворен вид не са доста. Към момента предложения за жилища в такива има в Елин Пелин и Нови Хан, сочи информация в най-големия уебсайт за недвижими парцели. Цените са с 5000 EUR до 7000 EUR по-високи по отношение на май-юни на предходната година.

Към момента в Елин Пелин и прилежащите на него села се оферират към 30 двустайни жилища. Средната цена на квадратен метър е към 770 EUR. Апартамент с повърхност 63 кв.м, който е в стадий на градеж, се оферира против 44 050 EUR, или 700 EUR/кв.м. Продавачът предлага две схеми на заплащане според от това дали парцелът се придобива с заем или единствено с персонални средства. При първия вид 40% от цената на парцела се заплаща при сключване на предварителния контракт за покупко-продажба, 50% при Акт 14 и 10% при Акт 16. При разновидността без банка заплащането се прави на четири равни вноски – по 25% при прелиминарен контракт, на стадий недодялан градеж, при постигане на Акт 14 и при Акт 16.

Сред най-предпочитаните дестинации за покупка на жилище наоколо до София е Елин Пелин. От там са основали план за построяването на комплекс от 230 къщи. Те ще бъдат издигнати върху общински терен от 100 декара, който се намира сред Елин Пелин и село Мусачево, безусловно на 15 минути от центъра на София. „ Стремим се с критерии за млади фамилии да ги подтикваме и да създадем предпоставки те да предпочетат да живеят в Елин Пелин, което ни е съществена цел – до всяко сходно обитаемо място да изградим зони с по-преференциални цени на жилища за млади фамилии. Ние вършим парцелирането. Реализирахме публично допитване до жителите, с кметовете на обитаемоте места, с цел да може да изпълним сходни планове “, сподели за кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Община Елин Пелин е плодородна, защото са малко хората, които знаят, че с изключение на високите планини, сред които сме ситуирани, в Софийското равно поле, има и минерална вода в Равно поле. Кметът на града посочи, че сходен план у нас няма. Има подобен в Букурещ, само че в доста по-малък вид.

До всеки един парцел ще има ток, вода, газ и всичко останало. Интересно е да се означи, че община Елин Пелин е една от дребното със лично газово сдружение.

Предвидените 230 къщи ще са в три разновидността – дребна, междинна и огромна. Те ще се продават на преференциални цени. „ Проектирането на място може да доближи и 10 000 EUR, до момента в който в случай че вземете един подготвен план от общината, който да мултиплицирате, ще ви коства 1000 EUR. Стремим се да създадем всички предпоставки, с цел да сме още по-атрактивни за нови поданици на общината “, посочи Симеонов.

В момента текат съгласувателни процедури за урегулиране на терена, както такива и с ЧЕЗ, ВиК, Министерство на земеделието и всички институции, с цел да се узакони планът. След това ще се изградят главните пътни трасета и ще се дават парцелите с причина купувачът да стартира да строи още седмица откакто е купил имота.

Подобна скица с оферирането на толкоз доста къщи на атрактивно място безспорно ще притегли погледите на вложителите. „ Няма да допуснем вложители, защото не желаеме далавера. Всички желаят това нещо, само че мениджмънтът на общината и в частност аз като началник на този мениджмънт не бил позволил далавера. За мен е значимо да се вземат оптимално доста лица и дори мисля да сложа в критериите период, в който да се стартира да се строи и период, в който по-късно да не може да се продава. Искаме фактически хората, които купят парцел, да имат намерение да живеят в него в идващите най-малко 10 години. Смятам, че ще се получи “ оптимист е Симеонов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР