Пандемията и локдауните вкараха бизнеса с колите втора употреба в

...
Пандемията и локдауните вкараха бизнеса с колите втора употреба в
Коментари Харесай

Колите втора употреба поскъпват с 20 процента

Пандемията и локдауните вкараха бизнеса с колите втора ръка в сложен интервал. Масови банкрути на вносители на коли и внезапен растеж на цените вещаят от сектора пред „ Монитор “. Скокът на финикийските знаци по табелите ще бъде с до 20 на 100.

Една от аргументите за повишаването е неналичието на импорт от страните, от които обичайно се вкарват коли - Германия, Франция, Италия. Пандемията накара доста хора да свият приходите си и сега даже в тези страни хората не продават колите си, а ги задържат. Това пък дава отражение върху цените, на които българските търговци купуват.

Продажбите на коли втора ръка са намалели с до 50%, регистрират вносителите на втора употреба коли. Автомобилите лека-полека нарастват и всичко, което влиза нов импорт, е най-малко с 20% по-скъпо от това, което е било до вкарано преди 1 година.

Пандемията накара доста хора да са несигурни в приходите си и последното нещо, което мислят да закупят, е кола. Друг фактор за ниските продажби е и това, че евентуални купувачи от прилежащите страни не могат да идват в България, а преди пандемията това е било много постоянно срещано събитие.

България е доста добър балкански пазар, от който коли купуват македонци, гърци, сърби и други Затруднената подвижност спъва и работата на търговците, тъй като не могат свободно да влизат на територията на други страни и да търсят положителни и качествени коли, които да внасят на българския пазар. Дори след края на пандемията цените на колите няма да се върнат на старите си равнища от по-рано. Заради пониженото търсене доста търговци ще са принудени да изоставен бизнеса с вносни коли.

През предходната година секторът натрупа големи загуби. В момента работят единствено тези, които имат лични заделени средства и финанси, които могат да им оказват помощ. С ниските продажби няма по какъв начин да се покрият разноските за заплати, налози, осигуровки и т.н.

Търговците, които внасят коли, не се възползват от държавната помощ, предоставена за справяне с пандемията, тъй като активността им се прави на „ открити площи “ и се допуска, че насилствените затваряния не им въздействат. Имаше един месец при цялостния локдаун, в които бяха затворени. През останалото време страната допуска, че са работили и печелят задоволително, с цел да покриват разноските.

Повечето търговци осъществят стока, закупена при започване на предходната година. Отделно има доста хора в сивия бранш, които не заплащат налози. Друг проблем е покачването на екотаксата. Тя е към този момент към 300 лева, а парите отиват в частни джобове.

Търсенето е друго в дребните и огромните градове, само че общата наклонност е, че всеки се оглежда за икономична кола. Купувачите се интересуват основно от разхода на гориво. В огромните градове се търсят по-скъпи коли, само че в дребните обитаеми места се кара всичко. Там не могат да си разрешат да дадат повече от 5000 лв. за кола и тя се употребява за всевъзможни цели. На тях не им би трябвало скъпа кола с добър евросертификат.

Повечето хора търсят качествена кола на евтина цена. И съпоставят цените в интернет пространството, а не качеството. Често такива купувачи по-късно схващат, че евтиното излиза скъпо, разясняват вносители. Няма хубави, само че и евтини коли.

Според специалисти от сектора в този момент е най-изгодният миг за закупуване на автомобил. Все още се намират коли на по-ниски цени, а и в този момент търговците са свили много облагите. „ Ако преди търсихме облага 1000 лева на автомобил, то в този момент продаваме или на закупена цена, или на загуба, единствено с цел да осъществяваме стоката. Клиентите би трябвало да търсят единствено тествани автокъщи и тествани търговци във времето, които са от дълги години на пазара. Те държат на името и на качеството и не биха рискували да ползват нелоялни практики. Клиентите би трябвало да се пазят от борсите. Добре почистената и лъскава кола не значи, че е качествена.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР