Пандемията и финансовите последици от нея са нещо, с което

...
Пандемията и финансовите последици от нея са нещо, с което
Коментари Харесай

10 начина да живеем здравословно с ограничен бюджет

Пандемията и финансовите последствия от нея са нещо, с което неизбежно ще се сблъскаме. Колко време ще продължат те и по какъв начин тъкмо ще ни обиден, следва да разберем. Едно е ясно - не малко хора ще имат по-ограничен наличен приход и ще би трябвало да би трябвало да премислят разноските си.

Едно от нещата, за които не трябва да пестим, е грижата за здравето. Мнозина обаче смятат, че здравословната храна е много скъпа, а картите за фитнес и спортни зали, непотребен разход, в случай че не е стихотворец от работодателя.

И въпреки всичко парите, изхарчени за предварителна защита на здравето, не са разход, а инвестиция. И в случай че тя се направи рационално, може да се окаже, че надалеч не е толкоз мъчно да се живее здравословно с стеснен бюджет.

Ето нашите оферти по какъв начин да пестим, без да се отхвърляме от здравословната храна и метод на живот.

1. Планирайте храненията

Планирането е от значително значение за пестенето при извършване на покупки. Отделете един ден от седмицата, в който да планирате храненията за идната. След това направете лист с питателните артикули, от които се нуждаете.

Не забравяйте да погледнете какво има в хладилника и шкафовете, преди да извършите листата си. Когато сте в магазина, купувайте единствено това, за което сте изцяло сигурни, че ще употребявате. Така няма да ви се постанова да хвърляте храна и пари напразно.

2. Придържайте се към листата с покупки

След като планирате храненията и съставите листата с покупки, не забравяйте да се придържате към него, когато отидете в магазина. Много е елементарно да се изкушите и купите нещо, от което фактически нямате потребност. Често недомислените и импулсивно направени покупки имат отрицателно въздействие върху месечния бюджет.

Като най-общо предписание, пробвайте се първо да обходите периферията на магазина. Така е по-вероятно да избегнете ненужните покупки и да напълните кошницата си единствено с плануваните такива. Често в центъра на магазина са изложени най-преработените и нездравословни храни. Ако въпреки всичко попаднеете в този сектор, насочете погледа си към горната или долната част на рафтовете, а не право напред. Най-скъпите артикули нормално са сложени на равнището на очите.

3. Не пазарувайте на гладно

Ако отидете в хранителния магазин гладни, е доста по-вероятно е да се отклоните от листата с планувани покупки и непринудено да вземете нещо ненужно. Когато сте гладни, евентуално си мечтате за храни, които обаче не са потребни за вас и бюджета ви.

Хапнете парче плод, кисело мляко или друга здравословна закуска, преди да се отправите към близкия магазин.

4. Спрете да купувате нездравословна храна

Ще се изненадате, какъв брой можете да спестите, когато престанете да купувате газирани питиета, бисквити, снаксове и изобщо всевъзможни нездравословни пакетирани и модифицирани храни.

Въпреки ниската хранителна стойност и нездравословните съставки, от които са направени, тези храни са и доста скъпи. Отказвайки се от модифицираните и нездравословни храни, можете да си позволите да похарчите повече от бюджета си за по-качествени, здравословни храни.

5. Купувайте непреработени храни

Някои храни са доста по-изгодни в непреработения им вид. Например консерва сварен фасул, която е към 300гр. коства колкото един кг недопечен фасул. Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз и овес, също са по-евтини, когато са насипни спрямо авансово квалифицираните разфасофки, които другите компании оферират на пазара.

5. Гответе вкъщи

Готвенето вкъщи излиза доста по-евтино от храненето на открито или поръчването на храна за у дома. В общи линии можете да нахраните цялото си семейство за същите пари, които би похарчили за един или двама души в ресторант.

Някои хора избират да подготвят авансово храната си за цялата седмица, до момента в който други готвят ден за ден. Още едно от преимуществата на домашно приготвената храна е, че най-малко знаете какво има в нея, тъй като контролирате процеса по подготвяне напълно.

Ако ви липсват хрумвания, инвестирайте в някой кулинарен курс и научете нови предписания, с цел да не се чудите всякога какво да сготвите. Подобна инвестиция е еднократна, а след това ще ви се отплаща с години. И в случай че преди кулинарните курсове бяха най-вече присъствени, в този момент има избор от такива онлайн. Вижте да вземем за пример кулинарния маратон.

6. Запасете се с продуктите, които употребявате най-често

Ако имате обичани артикули или такива, които употребявате постоянно, можете да ги закупите в по-големи количества, до момента в който са в понижение. Това е елементарен метод да спестите малко пари. Просто се уверете, че са с по-дълъг период на валидност и той няма да изтече напълно скоро.

Все отново няма да спестите пари, в случай че купите нещо, което в последна сметка ще изхвърлите.

7. Заменете фитнес картата с онлайн стратегия

Ако не можете да си позволите карта за фитнес, пробвайте да упражнявате онлайн. Обикновено онлайн стратегиите са по-достъпни, а в допълнение преимущество е, че не ви ангажират с напредване и съблюдаване на прецизен час. Ефективността на добре направените онлайн стратегии пък по никакъв метод не отстъпва на тренировките в зала.

Една от най-популярните онлайн подготвителни стратегии у нас е програмата за възобновяване след раждане. Резултатите на участничките в нея са много показателни какъв брой дейно може да тренира човек вкъщи. Потърсете подобаваща за вас онлайн стратегия и пробвайте.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР