Пандемията е възможност да се изчистят и укрепят отслабените от

...
Пандемията е възможност да се изчистят и укрепят отслабените от
Коментари Харесай

Еврозоната има нужда от лоша банка

Пандемията е опция да се изчистят и укрепят отслабените от рецесията европейски банки. Такава е позицията на Андреа Енриа - ръководител на надзорния ръб на Европейската централна банка, която той показа за "Файненшъл таймс " през седмицата и която "Банкеръ " предлага на читателите си.

През последните седмици мораториумът върху банковите заеми изтече в някои страни от еврозоната и, учудващо, заплащанията се възобновиха с незабележим брой засечки. Макроикономическата вероятност обаче е несигурна и не би трябвало да се изключва едва възобновяване със доста струпване на неприятни заеми.

ЕЦБ е пресметнала, че при недопечен, само че изцяло вероятен сюжет, необслужваните отговорности на банките от еврозоната могат да доближат 1.4 трлн. евро - много над нивата от финансовата рецесия през 2008-а и от дълговата рецесия в блока на еврото през 2011-а.

Заради това, надявайки се на най-хубавия процес на нещата, би трябвало да сме готови за най-лошия. И би трябвало да се оправим по-добре в сравнение с при предходните рецесии.

Банковият съюз оказва помощ за реализирането на тази упоритост, а фирмите за ръководство на активи са инструмент, който ще разреши да се избегнат предходните неточности.

На първо място, би трябвало да се действа по-бързо с необслужваните заеми - качеството на активите на банките от еврозоната към момента не е достигнало предпандемичните си нива.

Все отново, прочут прогрес има: Европейският банков орган и ЕЦБ са създали на практика инструкции, изискващи от кредитните институции да управлята по-активно проблематичните заеми. Нова нормативна рамка подсигурява прогресивни преоценки на губещи активи.

Досегашният опит пък демонстрира, че когато компании за ръководство на активи се употребяват след рецесии, банковите салда се почистват по-бързо с по-ефективно възобновяване на опцията им да кредитират.

На второ място, налага се да се употребява и опцията за по-дълбоко преструктуриране на банковия бранш.

Огромни количества пари на данъкоплатците се употребяват за очистване на последствията от финансови и държавни дългови рецесии. Европа обаче не съумява да употребява дейно консолидацията, с цел да отстрани съществуващата претъпканост и да подтиква коренно преориентиране на бизнес моделите. Поради което през днешния ден имаме неустойчив европейски банков бранш с минимално вероятните пазарни оценки на банковите акции.

Компаниите за ръководство на активи обаче могат да комбинират поддръжката си с подобаващи условия за банките, обременени от несъбираеми заеми, и по този метод да "се отпушат " по този начин наложителните усъвършенствания на бизнес моделите им.

На последно място, извънредно нужен е интегриран европейски отговор вместо цялостен набор от некоординирани национални начинания.

Банките в еврозоната са сегментирани съгласно националните линии на бизнес, което ги прави по-уязвими и по-ниско ефикасни. Външният за системата пандемичен вирус и симетричният потрес от него основава удобни условия за общоевропейска самодейност.

В случая не става въпрос да се оказва помощ на банките да поемат прекомерни опасности и да ги ръководят неприятно. Целта е да се разреши на европейските кредитни институции да поддържат виталните семейства, дребния бизнес и компаниите и да се форсира по този начин нужната промяна на еврозоната към по-зелена и по-напреднала в софтуерно отношение стопанска система без банки, обременени от несъбираеми вземания.

Ефективното решение е европейска компания за ръководство на активи. Или, като опция - мрежа от национални сдружения, която също би подкрепила икономическото възобновяване, в случай че се построи по подобаващ метод. За да проработи, са нужни най-малко два детайла, които да закрепят която и да било мрежа на нивото на Европейския съюз: финансиране и оценяване.

От финансирането, обезпечавано или обезпечено от централен орган всяка национална компания за ръководство на активи, без значение от местоположението си, ще печели от кредитната оценка на общността и ще получи по-благоприятен достъп до пазара. Същевременно, обединяването на финансовите запаси постановат методология и данни за стандартизирана оценка, формираща цената, на която необслужваните заеми се трансферират от банките на паричния управител. Тази композиция ще помогне да се реализира верния баланс сред загубите, които ще понесат кредиторите коато трансферират проблематичните си заеми на външно сдружение, както и средносрочната доходност на схемата. Директният достъп до нея би трябвало да е стеснен за банките, които, по оценка на надзорниците им, имат витален бизнес модел и могат да преминат със лични сили през рецесията. Другите играчи могат да вземат участие при прецизни условия, в това число уверено преструктуриране.

В съвсем невъзможния случай когато сходна скица завърши на загуба, би могло да се ограничи или даже да се предотврати мултинационализацията й на територията на съюза. И загубите да се поемат на национално ниво от банките, които са основали схемата.

Такава самодейност може да се създаде въз основа на съществуващата правна рамка на Европейския съюз и на държавните нормативи на страните членки. Трябва да има и подготвеност да се създадат правни корекции, в случай че се постанова.

Повече от явно е, че залозите са високи. Еврозоната не може да си разреши банков бранш, който ще се бори с години с следствията от сегашната рецесия. Нито банкова система, която е неспособна да поддържа трансформацията на стопанските системи на страните от общността.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР