Panasonic Lumix GH5S — това е флагманския фотоапарат за професионалните

...
Panasonic Lumix GH5S — това е флагманския фотоапарат за професионалните
Коментари Харесай

Ревю на Фотоапарата Panasonic Lumix GH5S

Panasonic Lumix GH5S — това е флагманския фотоапарат за професионалните видео-оператори. Той е оборудван с нов 10.2 MP дигитален Live MOS-сензор, Venus Engine и Dual Native ISO-технология, които дружно образуват най-способния фотоапарат с ниска резолюция.



Технически характерности:
Сензор: високо-чувствителен;Количество на пикселите: 10.2 млн;ISO сензитивност: 160… 51 200 (разширява се до 80 … 204 800);Технология Dual Native ISO: Да;Timecode IN/OUT: Да;Съотношението на страните: 4:3,17:9,16:9 и 3:2;Запис в RAW: 14 бита;Режим Cinema 4К (4096×2160): 4К60р/50р;Вътрешен запис: 4:2:2 10 бита;Предварително конфигуриран формат: V-Log L;Време за запис във Full HD и 4К: Неограничено;4К режим на снимане: Снимки на 8 MP и видео в 60р;Електронен визьор: 3.68 млн. точки, нарастване 0.76х;Завъртане на екрана: 3.2″, 1.62 милиона точки;Защита от прахуляк и влага: Да;Устойчивост на мраз:  До -10°С;Wi-Fi: Да;Bluetooth: Да. Какво е специфичното в Panasonic Lumix GH5S?
Новият Panasonic Lumix GH5S е първия в света безогледален фотоапарат, който предлага видео-запис в 4K (4096×2160) и може да снима на занимателен каданс в 1080 Full HD видео със скорост 240 FPS.

Този фотоапарат е екипиран с спомагателни технологии, осигуряващи впечатляващи характерности в условия на слаба осветеност.
Дизайн
Panasonic Lumix GH5S е съвсем еднакъв с GH5 по дизайн, като се изключи блестящо аления бутон „REC“ от горната страна. Устройството се усеща като леко, което е обвързвано с премахването на системата за стабилизация на изображението. Устройството може да се зарежда посредством USB порт, който разрешава лесното свързване на външна батерия за по-продължителна работа.



В GH5S има и същия 3,68 млн. електронен визьор, същия 1,26-мм LCD екран и към този момент познатия ни здрав корпус. Това не е най-красивият огледален уред, който сме виждали, само че той е доста функционален.
Това са пикселите, които вие търсите
Първата и най-съществена характерност на Panasonic Lumix GH5S — това е 10,2 MP мултисензор. Предимството на GH5S над GH5, както и на другите фотоапарати с по-висока компактност на пикселите, е че всеки спомагателен пиксел покачва неговата сензитивност към светлината и усъвършенства работата му при ниска осветеност.



Всъщност, GH5S има нов оптимален ISO 51200, който е два пъти повече, в сравнение с при GH5. Това не е толкоз значимо за фотографите, които могат да пресъздават фотосите, премахвайки шума от високото ISO, само че видео-операторите нямат същата еластичност за редактиране. Този фотоапарат записва тъкмо толкоз пиксели, колкото е належащо: по един пиксел за всеки, който се обработва и извежда в крайния кадър.

Макар и фотосите да са 1:1, дискретизацията механически ще даде по-ясни резултати. Въпреки това, заради съществуващите ограничавания в датчика и процесорната технология, усъвършенстваната камера, сходна на GH5, би трябвало да чете пикселите в една линия едновременно.



Колкото повече пиксели се записват, толкоз по-дълго този развой ще продължава, толкоз по дълъг е и резултатът „желе“. Особено, това се отразява при снимане на бързо движещи се обекти. Но, с помощта на датчика с ниска резолюция, Lumix GH5S ще даде фотоси с най-малкия резултат на желе, ще има по-ниско светоотдаване и ще поддържа ясно видео 1:1.
Качество на изображението
Фотоапаратът Panasonic Lumix GH5S употребява същия вътрешен кодек 4:2:2 10 бита, 400 мегабита в секунда, като в Lumix GH5, което към момента е мощен хардуер в средите на дребните фотоапарати. Но Panasonic е намерила способи да усъвършенства това.

Компанията Panasonic тук за първи път показа двойната ISO технология във фотоапаратите от серията Lumix, взаимствана от професионалната линия Varicam. Два кондензатора са прикрепени за всеки пиксел, единият от които е надъхан за другия по ISO. Това дава на Lumix GH5S две разнообразни настройки на ISO (400 и 2500), които имат сходни характерности.



Фотоапаратът GH5S е получил 14 динамични диапазона за неподвижните RAW фотографии, само че уви, те липсват при видеото, заради отсъствието на RAW формата по време на снимане на видео.

Положителният резултат при двойното ISO се състои в това, че видео-операторите ще имат по-голяма еластичност при работа в разнообразни условия на осветеност и те не би трябвало да употребяват изкуствено осветяване или филтър с неутрална компактност за по-добра конфигурация на ISO.



Докато GH5 снима видео в 4K Ultra HD (3840×2160 и 60 fps), обновеният GH5S предлага DCI 4K (4096×2160 с 60 fps) — първият в света. Това значи, че потребителите към този момент могат да снимат забавено видео с по-голямо съответствие на страните, без да трансформират резолюцията. А в 1080p към този момент може да се снима при скорост от 240 фрагмента в секунда, в съпоставяне със 180 при GH5.
Кои са новите видео функционалности
Подобряването на качеството на видеото постоянно е добре пристигнало, само че единствено качеството — това не е единственото нещо, което е нужно на професионалните видео-оператори. Panasonic Lumix GH5S е екипиран с функционалности, които вършат този фотоапарат по-полезен и по-универсален, в сравнение с предишния.

Допълнението V-LogL за GH5, което коства 100$, в Lumix GH5S идва в общоприетия комплект, както и Hybrid Log Gamma (HLG). V-LogL съставлява осъществяване на Panasonic, което доста уголемява опциите за пост-обработка на сниманото видео.



Фотоапаратът GH5S има и функционалност за обрисуване на LUT, която ви разрешава да видите действителното положение на фрагмента непосредствено в камерата. Това по-рано беше допустимо единствено благодарение на професионален външен екран.

Мониторът — това не е единственото нещо, което Lumix GH5S копира от GH5. За оценка на експозицията и вектора на цвета, оборудването има обособена област на екрана с осцилограф. Наличието на тези принадлежности непосредствено във фотоапарата основат по-точни фрагменти.



Новият Panasonic Lumix GH5S също по този начин е екипиран с порт за синхронизация на мълния (в комплекта е включен BNC кабел), което разрешава синхронизация с други записващи видеокамери. Това е изключително потребно за мултикамерни продукции, където е значима синхронизацията под разнообразни ъгли.
Защо не всички видео-оператори желаят GH5S?
Lumix GH5S е подобаващ за множеството консуматори, само че има една област, където той към момента изостава — Anamorphic 4: 3. Тя към момента има тази дарба, само че заради по-малкия брой пиксели е лимитирана до 4K резолюцията.

Въпреки, че предишния Lumix GH5 може да записва 6000 анаморфни фрагмента, което е впечатляващо, изключително за безогледален фотоапарат на стойност 2000$, с по-добрата продуктивност и нищожно равнище на шума, GH5S е най-хубавият избор.

За елементарните консуматори, в главен минус на Panasonic Lumix GH5S ще се трансформира неналичието на стабилизация на изображението, до момента в който GH5 има приказен 5-осев стабилизатор. За експертите обаче, това няма да има такова значение, тъй като те употребяват надеждни стативи.


Как се показва Panasonic Lumix GH5S във фотографията
Освен резолюцията, Lumix GH5S взаимства и огромна част от потребните функционалности на своя по-голям брат. Тази дълбочина при дешифрирането и системата за автоматизирано фокусиране Defocus, която в този момент е още по-чувствителна, прави по-лесно снимането в тъмна среда.

Скоростта при серийното снимане остава — 12 fps с автофокус, или 8 fps с непрестанно автофокусиране, а фотоапаратът към момента е предпазен от прахуляк, влага и мраз. Всичко това Ви разрешава да употребявате GH5S на Panasonic съвсем на всички места.


Обобщение
Panasonic Lumix GH5S — доста забавен безогледален фотоапарат за избран кръг от хора. Това е професионален видео-инструмент, който може да снима както любителски филми, по този начин и холивудски блокбъстъри.

Въпреки това, общоприетия GH5 остава най-хубавият избор за множеството консуматори. Сензорът тук е с по-висока резолюция и вградена стабилизация на изображението, което прави фотоапарата по-универсален и наличен, в сравнение с хиперфокусиращия GH5S.

Но, в случай че преди всичко вие сте видео-оператор, който доста снима при положително осветяване, Lumix GH5S може да стане вашата най-хубава камера. Повярвайте ни, тя прави своята работа не по-зле, в сравнение с по-скъпите си съперници.

Предимства:
Двоен ISO с явни преимущества;10,2 MP интерфейс с мултисензор;Впечатляващо снимане при ниска осветеност;Добро време за самостоятелна работа;Защитен и дребен корпус;Съвместимост с аксесоарите на GH;Видео запис до 240 фрагмента в секунда;Неограничен видеозапис CINE 4K;Вградена Bluetooth-връзка.
Недостатъци:
Няма стабилизация на изображението;Липсва вградена IBIS;По-скъп в сравнение с GH.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР