Паметен знак с портрета на големия поет революционер Христо Ботев

...
Паметен знак с портрета на големия поет революционер Христо Ботев
Коментари Харесай

Ботевата градинка вече има паметник на своя патрон

Паметен знак с портрета на огромния стихотворец бунтовник Христо Ботев бе открит през днешния ден в Ботевата градинка във Варна. Идеята е на предприемчив комитет от деца, родители и учители от ОУ " Христо Ботев ", а реализацията е на Община Варна. Автор на творбата е варненският ваятел Живко Дончев.

На тържеството участваха кметът Иван Портних, Николай Нанков - министър на районното развиване и благоустройство, регионалният шеф Стоян Пасев, ръководителя на Общински съвет Тодор Балабанов, Георги Недев - кмет на регион " Одесос ", Ангелина Денчева, зам.-директор на ОУ " Христо Ботев ", доста жители.

" Щастлив съм, че в навечерието на един от най-духовните празници в българския календар - Денят на националните будители, откриваме монумент на Ботев, който сплоти фантазията на едно учебно заведение с инициативността на Община Варна. Ще продължим да работим за развиване и поддържане на това място, с цел да съхраним традицията, положена от нашите предшественици ", сподели кметът Иван Портних. " За първи път съм на събитие във Варна във връзка, който не е обвързван с инфраструктурни планове, а с нещо, което изпълва дните ни с духовно наличие. Поздравявам всички, които са били съпричастни с реализацията на паметника ", сподели министър Ненков. Поздравления насочиха Ангелина Денчева и Живко Дончев. Тържеството приключи Явор Дарелов, възпитаник от 5 клас, който напомни част от превъзходната ирония на Ботев " Това ви чака ".

Ботевата градинка е основана през 1936 година от деятели на младежката организация на локалното национално родолюбиво сдружение „ Отец Паисий ”.

Само за няколко месеца запалянковците съумяват да почистят блатясалия терен, да създадат градина, да оформят алеи на мястото на запустялата повърхност и да оградят облагороденото пространство. Те именували новата градинка Ботева, с цел да подчертаят главните характерности на своите цели – родолюбие, бунтарство и напредък, с цел да изразят духа на своето време. Днес градинката е озеленена, построена е и нова детска площадка. /live.varna.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР