Пълното слънчево затъмнение беше едно от най-дългоочакваните събития за 2024

...
Пълното слънчево затъмнение беше едно от най-дългоочакваните събития за 2024
Коментари Харесай

Треска по слънчеви затъмнения: Кога и къде ще има нови през следващите 20 г.?

Пълното слънчево затъмнение беше едно от най-дългоочакваните събития за 2024 година То настъпи и си отиде, до момента в който милиони поданици на планетата насочиха погледи към небосвода. Луната изцяло скри диска на слънцето и дневната светлина в Мексико, Северна Америка и Канада беше изцяло промрачена.

Пълните слънчеви затъмнения оферират единствената опция за проучване на слънчевата корона посредством наблюдения от Земята, заради което те са обект на необикновен интерес за професионалните и феновете астрономи.

Това е най-интересното астрономическо събитие за 2024 година заради продължителната си цялостна фаза

Обичайна процедура е екипи от целия свят да се стичат към местата, откъдето ще премине сянката на Луната, т.е. откъдето ще се следи цялостна фаза, и то с оптималната дълготрайност.

Ако сте пропуснали опцията да видите затъмнението по някаква причина, то предстоят и други такива събития, които могат да ви развълнуват, показват от НАСА.

Незрящи хора могат да чуят и усетят цялостното слънчево затъмнение с помощта на нова технология

12 август 2026 година – цялостно слънчево затъмнение

Следващо цялостно слънчево затъмнение обаче няма да има до 12 август 2026 година, разяснява Амир Каспи, основен академик в Югозападния проучвателен институт в Боулдър, Колорадо.

Тогава то ще пресече Гренландия, Исландия, Испания, Русия и дребна част от Португалия, а отчасти затъмнение ще се вижда от други елементи на Европа, Африка и Северна Америка.

2 октомври 2024 година - пръстенообразно слънчево затъмнение

Още тази година пък на 2 октомври може да бъде следено пръстенообразно слънчево затъмнение, при което луната блокира единствено част от слънчевата светлина и основава приказен резултат на „ огнен пръстен “. То ще бъде очевидно над Чили, Аржентина в Южна Америка.

2 август 2027 година - цялостно слънчево затъмнение

Друго цялостно слънчево затъмнение, което учените чакат, ще пресече египетските пирамиди на 2 август 2027 година, като се чака да продължи повече от шест минути.

Колко костват специфичните очила, с които се следи явлението?

30 март 2033 година - цялостно слънчево затъмнение

Жителите на Съединени американски щати обаче няма да могат да видят още веднъж цялостно слънчево затъмнение до 30 март 2033 година и даже тогава маршрутът, насочен към Русия, включва единствено Аляска. Очаква се то да продължи 2 минути и 37 секунди. Частично слънчево затъмнение ще има над по-голямата част от страната по време на това небесно събитие.

22 август 2044 година - цялостно слънчево затъмнение

Пълно слънчево затъмнение ще може да бъде следено още веднъж в Съединени американски щати на 22 август 2044 година, само че и то няма да бъде в подобен обсег – ще може да се види единствено от териториите на Северна Дакота и Монтана.

12 август 2045 г

Следващото цялостно слънчево затъмнение с траектория от бряг до бряг, обхващаща 48 щата, и ще се случи на 12 август 2045 година Пътят на цялостното затъмнение ще се простира над Калифорния, Невада, Юта, Колорадо, Канзас, Оклахома, Арканзас, Мисисипи, Алабама и Флорида. А от други щати ще бъде следено отчасти затъмнение.

 Пълно слънчево затъмнение Снимка:

„ Ако не можете да се отърсите от треската по затъмнението след небесното събитие в понеделник, може да пътувате до разнообразни места в света “, разяснява Си Ен Ен.

Очакват се промени в полетите по отношение на естественото събитие

Ето къде още се чакат затъмнения през идващите две десетилетия:

22 юли 2028 година - Австралия и Нова Зеландия

25 ноември 2030 година - Намибия, Ботсвана, Южна Африка, Лесото, Австралия

20 март 2034 година - Нигерия, Камерун, Чад, Судан, Египет, Саудитска Арабия, Иран, Афганистан, Пакистан, Индия, Китай

2 септември 2035 година - Китай, Северна и Южна Корея, Япония

13 юли 2037 година - Австралия и Нова Зеландия

26 декември 2038 г.- Австралия и Нова Зеландия

30 април 2041 година - Ангола, Демократична република Конго, Уганда, Кения, Сомалия

20 април 2042 година - Малайзия, Индонезия, Бруней, Филипините

9 април 2043 година - Русия

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР