Пълното му име е Александър Евгениевич Сайфулин. До октомври 2022

...
Пълното му име е Александър Евгениевич Сайфулин. До октомври 2022
Коментари Харесай

Много приказваш: учителят, принуден да бяга от Русия

Пълното му име е Александър Евгениевич Сайфулин. До октомври 2022 той преподавал история в лицей в Москва и се стремял да приказва искрено за войната на Русия против Украйна. Призовавал също и към приемливост по отношение на представителите на ЛГБТИ-общността. Докато не почнал да получава анонимни закани. Сега Сайфулин кандидатства за леговище в Германия, където с него беседва сътрудник на Дъждовни води.

Проблемите на Сайфулин почнали още преди началото на войната в Украйна. Постъпили недоволства, че младият преподавател (тогава Александър бил на 31 години) " политизира действителността ". Очевидно на някого не се е харесало по какъв начин учителят приказва за Владимир Путин и Алексей Навални. Самият Сайфулин споделя в тази връзка, че не е коментирал ролята на Путин в историята и прибавя, че " в Русия има прекалено много проблеми ".

Откровени диалози за войната

След началото на съветската инвазия в Украйна учителите били задължени да преподават нови уроци – така наречените " Разговори за значимите неща ". " Когато прочетох напътствията, разбрах какво мога и какво не мога да настоявам – да вземем за пример – дали Украйна е съществувала като независима страна, дали там има националистически бандеровски режим и дали той е антируски ", спомня си Сайфулин.

По думите му директорката на колежа е поискала от преподавателите да дават аудиозаписи на лекциите, с цел да се увери, че " не мамят ". Сайфулин споделя, че още в първия си час предизвестил учениците, че от време на време ще стопира записа, с цел да им даде опция да приказват намерено за протичащото се. " Децата се интересуваха за какво е почнала войната, откакто Украйна не е нападнала Русия, питаха какво ще се случи с тях, признаваха, че се срамят и назоваха Путин нарушител. Радвам се, че изключвах диктофона, тъй като щеше да има проблеми и за мен, и за децата ", споделя той през днешния ден.

Поради това се получил не един цялостен запис, а 14 обособени аудиофайла. Когато поискали пояснение от учителя по история, той споделил, че имало проблем със записващата техника. Лъжата предходна, само че още тогава Сайфулин осъзнал, че се движи по острието на бръснача. „ Но пък резервирах положителни връзки с учениците “, споделя той.

Когато станали известни зверствата в Буча, Сайфулин споделил на учениците си, че " предвид на наличните доказателства " отговорността за военните закононарушения в Буча е на съветската войска и призовавал учениците да не имат вяра на пропагандата.

Освен това Сайфулин призовавал в часовете за приемливост и почитание към хората, без значение от половата им ориентировка. " Казвах, че не би трябвало да се интересуваме от това кого обича един човек. Не съдете, най-важното е да обичате някого. "

Тормоз и бягство през Истанбул

През есента на 2022 година нещата станали съществени: първо от прикрит номер Сайфулин получил анонимно известие: " Умри! ". Издирването на създателя на текстовото известие не дало резултат, а няколко дни по-късно учителят получил и анонимно позвъняване. Когато Сайфулин попитал кой се обажда, анонимният човек споделил единствено " Много приказваш. И учиш децата на всевъзможни нелепости " и затворил.

Тогава Сайфулин схванал, че заканите са свързани с работата му. " Излязох в отпуск по болест от стрес. След това, на 9 октомври, получих още едно текстово известие, в което апропо се споделяше: " Знам, че живееш с един мъж. “ Посочен бил и точният адрес. Малко по-късно му били изпратени шест видеофайла посредством Телеграм от консуматор със знак Z: " Косите ми настръхнаха. Това бяха моите лекции. Осъзнах, че съм бил сниман и че всичко, което съм споделил, ще ми донесе огромни неприятности ".

Александър Сайфулин в този момент е в Германия и желае политическо убежищеСнимка: Privat

Още на идващия ден Сайфулин, без да губи никакво време, отпътувал за Истанбул, а оттова за Мюнхен, където изискал леговище. Още до момента в който бил в Истанбул, той научил от собствен другар, че на идната заран в дома му пристигнали двама непознати, които отказали да се показват и попитали дали Сайфулин живее там. Днес някогашният преподавател знае, че в колежа, където е преподавал, е имало инспекция. Също и това, че против него е формирано наказателно дело. Дъждовни води изпрати питане до шефа на колежа, само че не получи никакъв отговор.

Полиция била изпратена и в дома на майката на Сайфулин. " Синът ви е направил доста нарушавания ", споделили ѝ служителите на реда. " Според тях аз съм фашист, подкрепящ " бандеровска Украйна ". Много хора, които смятах за другари, се отвърнаха от мен “, споделя някогашният преподавател.

Сайфулин отхвърля да мълчи

Александър Сайфулин е уверен, че Украйна в последна сметка ще завоюва войната. Смята, че към този момент не може да се върне в Русия. Много хора се опасяват да приказват против войната, даже и да са отвън Русия - заради боязън от гонене. Мнозина скрито поддържат Путин и войната, но  мамят немските управляващи, с цел да не бъдат изпратени на фронта, обобщава Сайфулин наблюденията си върху някои съветски жители, търсещи леговище в Германия.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР