Пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна подтикна членовете на НАТО

...
Пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна подтикна членовете на НАТО
Коментари Харесай

Newsweek: Готова ли е НАТО за евентуален сблъсък с Русия?

Пълномащабното навлизане на Путин в Украйна подтикна членовете на НАТО да обмислят в елементи опцията за това, което беше немислимо след края на Студената война - директен спор с Русия.

Въпреки това, преди срещата на върха на блока във Вилнюс, Литва, започваща на 11 юли, когато противодействието на Русия ще бъде преди всичко в дневния ред, сър Ричард Ширф, някогашен заместник-върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, съобщи, че НАТО не е подготвена за война с Москва.

" Тя се нуждае от същински ритник в гърба ", сподели той пред „ Нюзуик “, като се прицели в намаляващите военни бюджети на членовете на алианса, макар че има и изключения като Полша.

" В Източна Европа се води огромна война. Това е сухопътна и въздушна война и по тази причина би трябвало да се влага във въздушни и сухопътни сили, а това не е направено ", сподели Ширф. " Миналата година на срещата на върха в Мадрид генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг разгласи, че НАТО ще усили силите си с доста висока степен на подготвеност до 300 000 души - това просто не се е случило. "

Бившият английски военачалник съобщи, че армията на Обединеното кралство е образец за сходни съкращения в целия блок, който е редуциран до " комичен размер ", защото съгласно него отбранителната институция е считала, че Китай, а не Русия, е главната дълготрайна опасност.

" Географията има значение тук и Русия е вълкът, който е най-близо до шейната ", сподели Ширф, ръководещ сътрудник в консултантската компания „ Strategia Worldwide “. Той счита, че е налице " неуспех на възпирането " от страна на Алианса, който е пропуснал опцията да построи потенциал, откакто Путин завзе Крим през 2014 година

" Сигурен ли съм, че НАТО действително ще успее да генерира сили, подготвени за стандартна война с Русия? Не, не съм ", съобщи Ширф.

Класифицирани документи

Макар Кремъл и съветските държавни медии да упорстват, че войната към този момент е прокси война сред Москва и НАТО, Алиансът се старае да заобикаля директна роля в боевете, като вместо това дава на Украйна съоръжение, с цел да се оправи с експанзията на Москва.

Но един от висшите чиновници на НАТО, адмирал Роб Бауър, съобщи през май, че Алиансът би трябвало да се приготви за обстоятелството, че " спорът може да се случи когато и да е ", непосредствено с Москва, заяви Ройтерс.

Ето за какво НАТО ще изследва хиляди страници секретни документи, в които са обрисувани районни проекти и насоки по какъв начин членовете да подобрят своите сили и логистика в най-детайлните планувания от края на Студената война насам. Плановете допускат и назначение на войски за отбрана на разнообразни райони и дават детайлности за това " къде, какво и по какъв начин да се разположи ", съобщи Столтенберг предишния месец съгласно Ройтерс. Това ще надгради процеса, подтикван от анексирането на Крим, след което западните съдружници разположиха бойни елементи в Източна Европа.

Това, което ще се разисква на срещата на върха, " наподобява на надлежна инспекция в поддръжка на това, което НАТО по този начин или другояче приготвя и прави ", съобщи пред “Нюзуик “ Роуз Готтемюлер, някогашен заместник-генерален секретар на Алианса.

Бойни групи на НАТО

През март Столтенберг разгласи, че Алиансът ще разположи четири нови бойни групи, всяка с към 1500 военнослужещи, на територията на България, Унгария, Румъния и Словакия. Тя добави, че задачата ще бъде " подсилване на позициите на НАТО във всички области със доста увеличение на силите в източната част на алианса, по суша, във въздуха и по море ". НАТО към този момент разполага с бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша.

" Те са предната линия и в случай че руснаците атакуван, те ще поемат първите удари ", сподели Готтемьолер. " Това не оставя Русия под подозрение, че в случай че нападне алианса на НАТО на едно място, да вземем за пример в балтийските страни, тя ще нападне цялата НАТО и цялата НАТО ще пристъпи към неотложен отговор. "

Тя съобщи, че планирането на война сред НАТО с Москва е част от съвсем десетилетните старания за връщане на Алианса към по-твърда отбранителна позиция, в сравнение с след края на Студената война и атентатите от 11 септември, след които той се концентрира върху битката с тероризма.

" След нахлуването в Крим през 2014 година и метода, по който Русия е по-нападателна като цяло по границите на НАТО, НАТО знае, че може да се наложи да бъде подготвена да се бори и да се пази доста бързо против съветско нахлуване ", сподели Готтемюлер.

Член 5

Достатъчно загрижени за най-голямата война в Европа от 1945 година насам, западните столици бяха за малко разтревожени от появяването на съветска ракета в Полша, член на НАТО, през ноември 2022 година, и последствията за член пети - обещанието за групова защита в устава на Алианса.

Оценката, че тя евентуално е пристигнала от Украйна, която се пробва да прихване ракета на Москва, охлади температурите, макар че месец по-късно в документ на тинк-танка с нестопанска цел Rand Corporation се споделя, че поддръжката на НАТО за Киев " поражда угриженост за допустимо съветско възмездие против Алианса ".

В документа се отбелязва, че планиращите в Съединени американски щати и НАТО от дълго време са се съсредоточили върху подготовката за открит спор с Русия, само че войната в Украйна " сътвори неповторим набор от условия, които вършат по-малко евентуално съветското нахлуване ".

С документа си Rand обрисува разнообразни сюжети, включващи съветска офанзива против цел на НАТО, по какъв начин би реагирал Алиансът и какъв би бил идващият ход на Москва.

" Демонстративна " офанзива може да бъде да вземем за пример против летище с малко жертви. " Целенасочен " удар би бил по-силен и би могъл да засегне интервенциите на НАТО.

След това " по-малко сдържани " удари по военни и цивилен цели биха могли да доведат до обилни жертви, евентуално както на граждански, по този начин и на боен личен състав. Заключението е, че съветските офанзиви с по-висока активност оставят на Съединени американски щати по-малко благоприятни условия за реализиране на задачите им.

Всеки отговор на НАТО на нахлуване на Москва " зависи от това какво съгласно вас съставлява нападението ", споделя пред „ Нюзуик “ съавторът на отчета и старши политолог в Rand Карл П. Мюлер. " Ако това е суматоха на руснаците, които се усещат обезверени, вие се отнасяте към него по друг метод, в сравнение с в случай че смятате, че те го вършат по верни инструментални военни аргументи, тъй като считат, че това е добър метод да завоюват войната ", сподели той.

Срещата на върха във Вилнюс демонстрира, че НАТО стартира нов стадий от своята отбранителна тактика, откакто Финландия се причисли, а участието на Швеция е в застой.

" Ще има доста полемики за това какви задължения ще поемат обособените народи, кой защо ще дава сили и евентуално ще се положат доста старания за координирането им ", сподели Мюлер. " Да се подготвим в някои връзки в този момент е по-лесно, в сравнение с преди година и половина, тъй като доста от съветските военни качества са влошени от войната ", сподели той. " НАТО разполага с прозорец от благоприятни условия, заради който може да направи огромни промени в отбранителната тактика и организацията на Алианса. "

Преводът е на БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР