Пълнолунието през март, наричано Червеева луна поради близостта си до

...
Пълнолунието през март, наричано Червеева луна поради близостта си до
Коментари Харесай

Червеева луна: Пълнолунието идва с леко затъмнение

Пълнолунието през март , наричано Червеева луна заради близостта си до пролетното равноденствие, ще може да се следи в ранните утринни часове на 26 март, оповестява CNN.

Това забавно име се появява още през древността. Тогава индианците са свързвали мартенското пълнолуние с излизането на червеите на повърхността – явен знак, че времето стартира да се затопля.

Пълнолунието през този месец се намира в Дева

Малко след среднощ Луната ще бъде съвсем идеално подравнена със Слънцето и Земята – събитие, което астрономите назовават полусянка.

„ Пълното затъмнение ще може да се следи чак в 3:12 часа, когато естественият сателит на Земята леко ще потъмнее. Това няма да е супер трагична смяна, само че е любопитно събитие “, изяснява за CNN доктор Шанън Шмол, шеф на планетариума „ Ейбрамс “ в Мичиганския държавен университет.

Вижте фрагменти на явлението от Лондон

Червеевата луна ще бъде забележима за всички хора по света, само че така наречен полусянка ще може да се следи единствено от тези, които се намират в Европа, Северна и Източна Азия, Австралия, Африка, Северна Америка и Южна Америка.

Лунното затъмнение ще стартира след среднощ и ще завърши в 5:33 часа сутринта, оповестява и EarthSky.

„ Това към този момент не е това положително място, на което нищо не се случва. Бъдете внимателни “, споделят учените

Това астрономическо събитие идва към две седмици преди цялостното слънчево затъмнение, което ще се следи от Мексико, Съединените щати и Канада на 8 април тази година.

„ Лунните и слънчевите затъмнения постоянно идват по двойки заради интервалите, в които Слънцето, Земята и Луната остават за малко идеално подредени в една линия “, изяснява още доктор Шмол.

Ако бъде сполучливо, приземяването ще e първото от половин век насам и първото на частна компания

„ Сезонът на затъмненията “ продължава почти към 35 дни – интервал, който се случва на всеки шест месеца и е покрай двете равноденствия (пролетното и есенното). Тогава се получава съвсем съвършеното подравняване на трите небесни тела – развой, належащо с цел да се получи затъмнение, изясняват астрономите от НАСА.

„ Лунно затъмнение не се случва всеки месец и по време на всяко пълнолуние, защото орбиталната низина на Луната е наклонена с към 5 градуса и Земята хвърля сянка под или над своя натурален сателит “, разяснява доктор Шмол.

Хората към този момент оставиха бунище, което е от близо 200 тона предмети и парчета

Ето и оставащите пълнолуния през 2024 година:

23 април: Розова луна23 май: Цветна луна21 юни: Ягодова луна21 юли: Бък луна19 август: Есетрова луна17 септември: Луна за жътва17 октомври: Хънтърова луна15 ноември: Боброва луна15 декември: Студена луна
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР