Пълната забрана за внос руски петрол в България ще влезе

...
Пълната забрана за внос руски петрол в България ще влезе
Коментари Харесай

България забрани вноса на руски петрол от 1 октомври 2024 г.

Пълната възбрана за импорт съветски нефт в България ще влезе в действие от 1 октомври 2024 година Това взеха решение дефинитивно на второ четене депутатите в четвъртък.

Проектозаконът за възбраната беше импортиран в Народното събрание в края на юли с подписите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , Кирил Петков и Христо Иванов от " Продължаваме промяната - Демократична България ", Делян Пеевски от Движение за права и свободи и други депутати от трите партии.

Първоначалното предложение беше вносът на съветски нефт да бъде преустановен месец след влизане в действие на измененията. В сряда обаче икономическата комисия в Народното събрание чак след година.

България е единствената страна в Европейския съюз (ЕС), която като изключение получи опция да внася нефт от Русия по море до края на 2024 година В останалите страни членки възбраната е в действие от края на 2022 година като част от глобите поради непредизвиканата военна експанзия на Москва.

Сега съгласно решението на Народното събрание България се отхвърля от изключението и стопира да внася съветски нефт от 1 октомври 2024 година Мотивът възбраната да бъде отсрочена с една година беше, че срокът от 30 дни може да се окаже прекомерно пай и опасен.

По-рано министърът на стопанската система Богдан Богданов предизвести за вероятен скок на цените на горивата и за недостиг, в случай че без подготовка се премине към импорт петрол, който не е от Русия, за рафинерията " Лукойл Нефтохим " в Бургас.

Против решението в четвъртък се изрекоха от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ", съгласно които възбраната ще докара до оксъпяване на горивата.

В отговор Ивайло Мирчев от ПП-ДБ сподели, че отбраната на съветските ползи от Българска социалистическа партия и " Възраждане " не кореспондира с българските ползи и посочи, че за предходната година " Лукойл " е получил 140 млн. лева обезщетения.

Именно “Лукойл Нефтохим Бургас ” се възползва от изключението от европейските правила за импорт на петрол. Тя е благосъстоятелност на записаната в Швейцария компания “Литаско ” , която е дъщерна на съветската компания “Лукойл ”.

Европейски Съюз вкара възбрана за импорт на съветски нефт след началото на съветската военна експанзия против Украйна . Тогава по гледище на държавното управление на Кирил Петков на България беше разрешено да внася съветски петрол до края на 2024 година

Така страната остана единствената в Европейски Съюз, която може да внася съветски нефт по море. Експерти предупреждаваха, че изключението от петролното ембарго и военната ѝ експанзия против Украйна.

“Лукойл Нефтохим Бургас ” споделя, че не може да работи напълно с петрол, друг от съветския. Експерти обаче оспорват това изказване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР