Пълната си военна мощ демонстрира Русия на парада за 9

...
Пълната си военна мощ демонстрира Русия на парада за 9
Коментари Харесай

ВИДЕО. Москва пак изуми света с военния парад

Пълната си военна мощност показва Русия на парада за 9 май. С него страната означи 76 години от края на Втората международна война. Днес това е най-важният и огромен празник в модерна Русия.



Командващ парада е командващият сухопътните войски военачалник Олег Салюков, а приемащ парада - министърът на защитата Сергей Шойгу. Над 12 000 военнослужещи, над 190 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера минаха пред погледа на президента на Русия Владимир Путин.

Първият руски боен церемониал в чест на успеха над нацизма е извършен на 24 юни 1945 година, когато на Червения площад минават над 40 000 ветерани и оживели от кръвопролитните борби, като маршал Г. Жуков минава тържествено на бял кон.

През 1946 година Денят на успеха стартира да се празнува годишно със заря и речи, а доникъде на 60-те години на предишния век празникът се трансформира в един от най-значимите в страната след деня на Октомврийската гражданска война, когато Съюз на съветските социалистически републики провежда своя обичаен боен церемониал.

Разпадът на социалистическата страна води до спиране на традицията - Октомврийската гражданска война стопира да се празнува, прекратени са и обилните тържества във връзка Денят на успеха. В продължение на към десетилетие Москва не провежда огромни военни паради.

От 1995 година Русия още веднъж стартира да отбелязва 9 май с много непретенциозен и дребен церемониал в столицата си. Последното десетилетие на предишния век обаче приключва с икономическа рецесия и война в Чечения и Дегестан, които пречат на провеждането на огромно честване.

Едва през 2005 година относително новият тогава президент Владимир Путин отбелязва 60-годишнината от края на войната с огромна гала, което съчетава обичайните празнувания на Деня на успеха с огромен боен церемониал в столицата.

От тогава всяка година на Червения площад се демонстрира най-хубавото въоръжение, с което разполага Русия.

На 9 май в Москва обичайно минават над 10 000 бойци и стотици бройки бронирани машини, до момента в който във въздуха летят изтребители, бомбардировачи, транспортни самолети и хеликоптери. Цената на провеждането на парада е към 8 милиона евро.

След 2014 година и анексията на Крим болшинството от западните водачи стопираха да посещават церемониите в съветската столица. Това обаче не прекъсна възобновената традиция.

Пандемията от Ковид-19 също не бе спънка за Москва да отпразнува 9 май с военна гала. През 2020 година на датата на края на Втората международна война бе извършено въздушно шествие, а на 24 юни пред Кремъл минаха и бойците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР