Палетата са податливи на широк кръг кучешки заболявания, включително и

...
Палетата са податливи на широк кръг кучешки заболявания, включително и
Коментари Харесай

Гъбични инфекции при кучетата

Палетата са податливи на необятен кръг кучешки болести, в това число и на гъбични инфекции, изключително когато прекарват доста време навън. Паразитните организми, които създават спори, наречени гъбички, могат да бъдат вдишани, погълнати или всмукани посредством рана на кучето.

Важно е да се знае, че гъбичките при кучетата са лечими, в случай че вземете своевременни ограничения. Прочетете тази публикация, с цел да научите по какъв начин да идентифицирате и лекувате най-често срещаните типове гъбични инфекции при кучетата.

Като начало би трябвало да кажем, че някои гъбични инфекции са систематични, засягащи вътрешните органи на кучетата, а други са локализирани и се демонстрират по лигавиците и кожата на четириногите. Вижте постоянно срещаните гъбични инфекции при кучетата:

Носна аспергилоза

Аспергилозата се предизвиква от елементарна мухъл, открита в тревни отрязъци, сено, плява и прахуляк. Това е опортюнистична гъбична зараза, което значи, че визира единствено кучета, които към този момент са компрометирани, като да вземем за пример от болест или напреднала възраст. Симптомите на назалната аспергилоза включват кихане, кървене от носа, очевидно издут нос, понижен вкус и назално обособяване. Назалната форма на аспергилоза най-често се лекува с противогъбично лекарство, приложено непосредствено в носа. Възможно е тази гъбична зараза да стане систематична, в който случай вашият ветеринарен доктор ще предпише перорални противогъбични медикаменти.

Бластомикоза

Бластомикозата е систематична гъбична зараза, породена от гъбички, които процъфтяват в гниеща дървесина, влажна почва и нечисти места с изпражнения от птици. Тази зараза е изключително постоянно срещана измежду ловните кучета, които са по-склонни да минават през блатисти области и да вдишват спорите, причиняващи инфекцията. Симптомите на бластомикозата включват кашлица при кучето, тресчица, инфектиране на ириса на окото, кожни лезии и липсва на вкус при кучето. По-сериозните признаци на бластомикозата могат да включват неочаквана слепота, куцане и гърчове. Въпреки че тези признаци могат да бъдат страшни, бластомикозата е лечима! Лечението нормално включва противогъбични медикаменти, предписани от ветеринарен доктор.

Криптококоза

 Някои породи кучета са по-застрашени от губични инфекции

Криптококозата е много постоянно срещана гъбичка, пренасяна от птици. При здрави животни, вдишването на тези спори е безвредно. Въпреки това при кучета с отслабена имунна система може да докара до сериозна зараза, която визира дихателната и нервната система. Симптомите на криптококозата включват понижен вкус и загуба на тегло, заспалост, отичане, кихане и/или дрезгаво дишане, проблеми с очите, неврологични признаци, като циркулиране в кръг или неуверена походка. Криптококозата се лекува с перорални противогъбични медикаменти. За страдание, прогнозата за кучета, наранени от криптококозата, не постоянно е добра, тъй като демонстрира в допълнение, главно заболяване. Лекарствата са най-ефективни, когато стартират да се дават в началния етап на заболяването.

Трихофития

Въпреки името си, трихофитията няма нищо общо с червеите. Причинена от гъбичните дерматофити, трихофитията е постоянно срещана гъбична зараза на кожата и ноктите. Трихофитията е изключително публикувана в гъсто обитаемоте среди, като да вземем за пример развъдници или приюти за кучета, а заразяването става посредством засегнати сектори от кожата на кучето. Основният признак на трихофитията са червени и груби кръгови лезии. Заболяването също може да аргументи сърбеж или дискомфорт. Трихофитията нормално се лекува с композиция от местна терапия със специфични кучешки шампоани, и перорални лекарства. Специфичният способ на лекуване, предложен от вашия ветеринарен доктор, може да зависи от тежестта на инфекцията, какъв брой животни са в дома ви и дали в къщата има деца или възприемчиви възрастни. Имайте в поради, че трихофитията е мощно заразна и хората могат също да я заловен! В допълнение към здравното лекуване, тя изисква изцяло разчистване и стерилизация на околната среда.

Дроматит от дрожди (или гъбична инфекция)

Дрождите са гъбички, сходни на спори, които се възпроизвеждат посредством поникване, когато елементи от клетъчното тяло се прекъсват, с цел да образуват цели нови дрождени организми. Кучетата имат обикновено количество дрожди на кожата и тялото си, само че гъбичните инфекции се появяват, когато дрождите стартират да се развиват и да се развъждат неконтролируемо. Симптомите на зараза с дрожди при кучета включват неприятна миризма, удебелена и/или мрачно пигментирана кожа, която е твърда и люспеста, сърбеж и зачервяване, хронични или повтарящи се кучешки ушни инфекции.

Лечението на гъбичната зараза нормално е локално, като може да се употребява медицински шампоани. Инфекциите на ухото, породени от дрожди, също могат да се лекуват с мас и перорални медикаменти. При кучета с хронични дрождени инфекции, лекуването може да значи прекосяване към висококачествена храна, която не съдържа зърно и постоянни анти-гъбични бани.

Как да се предпазим кучето си от гъбични инфекции

 Плуването способства за развиване на гъбична зараза при кучетата

Гъбичните инфекции при кучетата са постоянно публикувани. Не постоянно можете да предскажете по какъв начин или по кое време ще настъпи заразяване на кучето с гъбична зараза. Има обаче някои стъпки, които можете да предприемете, с цел да избегнете казуса. Съветваме ви да къпете питомеца си, откакто плува в естествено водни обекти, да го изсушете изцяло, в това число и външната част на ушите, да го решите и да го захранвайте с висококачествена храна. Така ще предпазите кучето от гъбична зараза. Ако подозирате, че вашето куче има гъбична зараза, се консултирайте незабавно с ветеринаря. Всичко това е значимо за здравето на кучето. Полагайте тези грижи за кучето и ще му спестите доста проблеми.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР