Палестинският външен министър Рияд ал Малики коментира пред БНТ перспективите

...
Палестинският външен министър Рияд ал Малики коментира пред БНТ перспективите
Коментари Харесай

Рияд ал Малики: Готови сме за преговори с Израел, когато условията го позволят

Палестинският външен министър Рияд ал Малики разяснява пред Българска национална телевизия вероятностите за обновяване на мирния развой в Близкия изток. " Готови сме за договаряния с Израел, само че когато изискванията го разрешават, до тогава ще чакаме ", сподели той. Рияд ал Малики беше на посещаване в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и даде особено изявление за Българска национална телевизия. С него се срещнаха Цветелина Йорданова и Анна Андреева.

Министър ал Малики, благодаря Ви за възможноста да беседваме! По време на визитата си в София, вие разговаряхте с българския си сътрудник министър Захариева и тя изрази угриженост от застоя, в който се намира Близкоизточният кротичък развой. Как виждате вероятностите за обновяване на този развой скоро?
Перспективите са доста мъгляви. Докато изискванията остават същите, изгледите остават слаби. Трябва да изчакаме изхода от израелските избори на 17 септември, с цел да забележим кой ще може да образува ново държавно управление. Ако Нетаняху завоюва, той не е заинтересуван от обновяване на договарянията с палестинците. Точно противоположното - той има вяра, че игнорирайки статуквото, може да получи поддръжка от американската администрация и да прави какво пожелае в окупираните палестински територии. Ако съставът на държавното управление е различен, това би могло да открие опция за договаряния. Американската администрация също не е заинтригувана от обновяване на договарянията. Само палестинците имат интерес и евентуално Европейски Съюз. Европейски Съюз постоянно ще има в лицето на палестинците сътрудник, подготвен да седне и да възобнови договарянията. Въпросът е до кой миг актуалната американска администрация ще продължи да блокира договарянията или ще спомага за договарянията.
Но това е двустранен развой и в случай че желаете да възобновите договарянията, двете страни би трябвало да вземат тежки решения и да създадат отстъпки в името на това да се върне доверието сред двете страни, както министър Захариева го формулира, трябват дребни стъпки, с цел да се върне доверието. Вие какви стъпки можете и бихте създали в тази посока?
Процесът стартира от дълго време - през 1991-a. След 28 години се питаме има ли още опция за реализиране на мир или няма? През тези 28 години, какво ни попречи да реализираме мир? Кого да виним - израелците, палестинците, американската администрация, интернационалната общественост? Някой би трябвало да направи изводите. Изгледите за реализиране на мир през днешния ден са доста слаби, по тази причина би трябвало да търсим способи да внушим доверие и съм склонен с Екатерина тъкмо за това, че би трябвало да стартираме да градим безусловно от нулата, да опитаме да създадем атмосфера на доверие, на съдействие и на схващане, че има въпроси, с които можем да оправим единствено дружно, да достигнем миг, в който двете страни ще осъзнаят, че да седнат и да договарят непосредствено между тях е най- значимият детайл, с цел да преодолеят неприемливото статукво и да реализират съглашение за мир. Така че, да, склонен съм с нея по този въпрос и ние би трябвало да определим кои са най- значимите детайли, които да стартираме да развиваме благодарение на трета страна, да вземем за пример България или Европейския съюз - и да стартираме да градим доверие, съдействие, схващане сред двете страни.
Споменахте изборите в Израел. Очаква се американският проект за Близкия изток - по този начин наречената " Сделка на века " - да бъде разгласен след тези избори. Какви оферти очаквате да видите в този проект?
Много е мъчно да отговоря на въпроса ви. Не чакам подобен проект да бъде разгласен след израелските избори. Чуваме от американските водачи едни и същи изказвания - ще обявим проекта по-късно или това. И за последните две години и половина чуваме същото повтарящо се изказване. Ние чакаме от две години и половина да разгласят и те по този начин и не са го създали. Казваха - преди израелските избори, след това - след израелските избори. Не знам, аз не им имам вяра към този момент. Обещаваха доста пъти и не го направиха. Защо да им имаме вяра? Това първо. Второ - какъв проект имат? До този миг не са разкрили нищо пред никого. Доколко са съществени, че имат проект? Моето съмнение е, че нямат проект. Само ни карат да чакаме, основават упования, не вършим нищо, до момента в който чакаме американците да показват проект. След изборите ще са нужни към 4 до 6 седмици, с цел да се образува държавно управление. Не могат да разгласят проекта, до момента в който това не стане - значи ноември. През ноември могат да кажат - навлизаме в последната година от мандата на американската администрация и не можем да обявим проект, тъй като стартира предизборна акция. Така стигаме до 2020 година и моето чувство е, че американците блъфират.
Значи Вие въобще не очаквате да видите американски проект?
Не. Не чакам да видя проект.
Отношенията сред палестинската автономност и американската администрация са замразени откогато Съединени американски щати признаха Йерусалим за столица на Израел през 2017. Как е допустимо да се реализира какъвто и да е прогрес без да има разговор със Съединени американски щати?
Ние не сме желали борба с американската администрация. През 2017 нашият президент се срещна с президента Тръмп четири пъти. Преговарящият ни екип се срещна с американския екип - Къшнер, Грийнблад и Фридман към 34 пъти. Отношенията бяха дейни. И изведнъж президентът Тръмп излиза на 6 декември 2017 година и заявява, че признава Йерусалим за столица на Израел и ще реалокира посолството от Тел Авив там. Ако бяхте на наше място, какво бихте създали? Вече не можете да вярвате на тази администрация, на обещанията им и би трябвало да прекратите контакти с тях, до момента в който не преразгледат решението си или да прибавят друго измерение на изказването си, като кажат - ние признаваме Йерусалим за столица на Израел, само че в това време признаваме Йерусалим за столица на Палестина и ще поддържаме договаряния сред израелците и палестинците, с цел да решат по какъв начин да поделят Йерусалим между тях като столица на двете страни. Ако сторят това, за нас няма проблем. Но те направиха половинчато изказване и се трансфораха от обективен медиатор във вземащи страна. Когато постъпят по този начин, повече не можем да им имаме вяра. Да, имам вяра, че няма кротичък развой без американците, само че в никакъв случай не бихме приели само американско ходатайство в процеса.
Както Ви споделих, сега изгледите за нови договаряния са доста неприятни, само че ще изчакаме и ще забележим по кое време ще се появят подобаващите условия за обновяване на договарянията.
Добре, какъв брой време ще чакате?
Задавате доста значим въпрос. Знаем, че времето не е наша страна. С всеки минал ден Израел строи нови противозаконни селища, а те трансформират действителността и вършат все по-трудно постигането на спокойно съглашение. Така е. Но в това време не мога да се съглася на наложени ми условия, единствено тъй като съм слаб и съм под окупация. Не мога да се предам, тъй като американците и израелците ме притискат, тъй като при сходни условия, аз ще изгубя. Винаги би трябвало да мислиш - по кое време е точният миг за теб да влезеш в договаряния. Не можеш да влезеш, когато си слаб, когато нямаш късмет за получиш това, което искаш. Но ние имаме вяра в решение на правилото на двете страни, одобряваме, почитаме и се придържаме към интернационалното право, в резолюциите на Организация на обединените нации и сме подготвени да седнем и да водим директни договаряния с Израел. Ние се придържаме към интернационалния формат. Можете ли да поискате от израелците да кажат същото? Очевидно не. Това е доста значимо! Всяка страна, която желае да възобнови договарянията - в случай че България или друга страна желае да е хазаин на каквато и да среща сред израелци и палестинци за да приготви почвата за обновяване на договарянията или с цел да се вършат стъпки към създаване на доверие, ние ще кажем - подготвени сме!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР