Палестинец наръга граничен полицай в столицата на палестинската автономна територия

...
Палестинец наръга граничен полицай в столицата на палестинската автономна територия
Коментари Харесай

Насилие избухна в палестинските територии след петъчната молитва



Палестинец наръга граничен служител на реда в столицата на палестинската самостоятелна територия на Западния бряг на река Йордан. Това се случи по време на петъчната молитва. Нападателят е бил обезвреден незабавно и е откаран от кола за спешна помощ на Червения кръст.

Това е следващата вълна на принуждение в региона, в следващия „ ден на гнева “ на палестинците, след решението на Доналд Тръмп да признае публично Ерусалим за столица на Израел.

Сблъсъци избухнаха и в регионите на Източен Ерусалим, Каландия, Витлеем и Хеброн.

Хиляди палестинци се събраха и край оградата на границата сред Израел и Ивицата Газа, съобщи Ройтерс. Двама души бяха задържани в Свещения град след петъчните молебствия, когато мюсюлманите се спуснаха по улиците и провокираха вълнения. Те викаха: „ С кръв и дух ще освободим Ал Акса “ и „ Ерусалим е арабски град “. Полицията вкара спомагателни ограничения за сигурност в региона на Стария град.

На редица места израелските бойци откриха пукотевица и раниха 54 души, заяви телевизия "Ал Джазира ", цитирайки медицински чиновници.

Около 2500 души са взели участие в днешните митинги на Западния бряг, при които са ранени трима души. Демонстрантите палели автомобилни гуми и хвърляли камъни и запалителни бомбички против израелските служители на реда и бойци, които отвръщали със сълзотворен газ в опит да разпилян тълпите.

Най-малко 38 души са ранени по границата сред Израел и Газа, където ръководещите ислямисти от Хамас приканиха за въстание против Израел в митинг против решението на Тръмп.

Около 3500 палестинци са взели участие в митингите в Газа през днешния ден. Израелските военни оповестиха, че "са стреляли селективно против основните подстрекатели на митингите ". Състоянието на някои от ранените е съществено.

Още в нощта против петъчния молитвен ден израелските управляващи доста ускориха ограниченията за сигурност в очакване на безредици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР