Пакистанските власти призоваха днес Върховния съд да преразгледа решението си

...
Пакистанските власти призоваха днес Върховния съд да преразгледа решението си
Коментари Харесай

Пакистанските власти призоваха съда да преразгледа решението си да освободи ислямист, осъден за убийството на американски журналист

Пакистанските управляващи приканиха през днешния ден Върховния съд да преразгледа решението си да освободи ислямист, наказан за отвличането и обезглавяването на американския публицист Даниъл Пърл, оповестява Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че ден по-рано Съединени американски щати са изразили "дълбока угриженост " във връзка със случая. Миналата година съд в Синд размени смъртната присъда на Ахмед Омар Саид Шейх с пожизнен затвор и оправда тримата му съучастници, като се аргументира с липса на доказателства.

Пакистанското държавно управление и родителите на Пърл оспориха това решение и приканиха Върховния съд да го анулира и да възвърне смъртното наказване. Молбата им беше отхвърлена през вчерашния ден. Тогава тричленен правосъден състав оправда родения във Англия Саид Шейх и още трима души, наказани през 2002 година по обвиняване в отвличането и убийството на журналиста от в. "Уолстрийт джърнъл ".

Съдът подреди четиримата да бъдат освободени неотложно, в случай че оставането им зад решетките не е належащо по отношение на различен случай. Властите в южната пакистанска провинция Синд са внесли тъжба против правосъдното решение, оповестиха Файсал Сидики, юристът на фамилията на убития публицист, и основният правист на районното държавно управление Фаиз Шах.

"Подадохме три молби за преразглеждане ", посочи Шах и изясни, че с тях се желае анулация на оправдателната присъда и възобновяване на предходната смъртна присъда. "Вносителят, който е неудовлетворен и наскърбен от решението, подава молба за неотложно преразглеждане на наказателното произвеждане, с цел да получи правото да апелира " въз основа на правото и обстоятелствата, написа в жалбата.

След терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати 38-годишният Пърл разследвал ислямистки екстремисти в Карачи, където бил похитен през януари 2002 година Седмици по-късно се появи видеозапис с обезглавяването му. Родителите на американския публицист споделиха, че са шокирани от решението на пакистанския Върховен съд, а държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън го назова "оскърбление към жертвите на тероризма на всички места ".

Съединените щати са подготвени да съдят Шейх на своя територия, сподели Блинкън. Днес държавният секретар на Съединени американски щати беседва по телефона за случая с пакистанския министър на външните работи Шах Махмуд Куреши, съобщи Франс прес. Двамата разискали какъв е най-хубавият метод да бъде потърсена отговорност на Ахмед Омар Саид Шейх и тримата му съучастници, заяви Държавният департамент. Блинкън изразил "безпокойството на Съединени американски щати " от "решението на пакистанския Върховен съд и евентуалното освобождение на тези пандизчии ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР