Пакистан води последни преговори с Международния валутен фонд /МВФ/, за

...
Пакистан води последни преговори с Международния валутен фонд /МВФ/, за
Коментари Харесай

Пакистан търси помощ от МВФ, за да предотврати икономически колапс

Пакистан води последни договаряния с Международния валутен фонд /МВФ/, с цел да обезпечи помощ за прекъсване на задълбочаващата се икономическа рецесия, която съвсем изпразни валутните запаси на страната, написа „ BBC “.

Държавата има задоволително долари, с цел да покрие по-малко от един месец импорт на естествени равнища и се бори да обслужва извънредно високите равнища на външния си дълг . Екип на МВФ би трябвало да напусне страната в четвъртък след 10 дни диалози с държавното управление, ориентирани към отключване на жизненоважни интернационалните фондове .

През януари годишната инфлация скочи до над 27%, най-високата в Пакистан от 1975 година насам и има възходящи страхове за стопанската система в основна изборна година. Тази седмица рупията потъна до историческото дъно от 275 за $ , което е спад от 175 преди година, което направи по-скъпо за Пакистан да купува и заплаща за неща. Липсата на задгранична валута е един от най-належащите проблеми на Пакистан.

Фабрики като Jubilee Textiles във Фейсалабад, индустриалното сърце на Пакистан, бяха затворени неотдавна – не заради честите спирания на тока, които преследваха Пакистан от години, а тъй като не можеха да се снабдят с долари, с цел да платят стоките, от които се нуждаят. Мениджърът на компанията Фахим попита:

„ Ако не можем да внасяме, по какъв начин можем да произвеждаме? Вече сме на загуба. “

Тя добави, че всичките 300 служащи са били изпратени вкъщи.

Печатарските машини на Jubilee неотдавна се рестартираха след затваряне предишния месец. Купища бели памучни чаршафи стояха в стоманени вани, покрити с лек пласт тухлен прахуляк, когато „ BBC “ посети фабриката, като единственият тон беше капенето от промишлена пералня.

Разхождайки се из мрежата от замразени машини, Фахим разяснява, че във фабриката са свършили багрилата, които внасят от Китай , не тъй като не са били налични, а тъй като споделят, че банката им не желала да почисти доларите, с цел да ги заплати в продължение на седмици.

Според анализаторите държавното управление е поддържало изкуствено висок обменния курс на банката зад кулисите, което е допринасяло за неналичието на долари в системата. В края на предишния месец те позволиха спада му, което може да помогне на някои бизнеси, само че и да тласне цените нагоре.

Бизнесът и промишленостите в Пакистан описаха, че им се е наложило да забавят или да спрат работа, до момента в който чакат стоките, които са внесли и които сега се натрупат в пристанищата.

В края на януари министър от държавното управление на Пакистан посочи пред „ BBC “, че в двете пристанища на Карачи има над 8000 контейнера , съдържащи разнообразни артикули от медикаменти до храна . Част от това е почнало да се почиства, съгласно известия в локалните медии, само че доста към момента е заседнало.

Перфектна стихия от проблеми

Пакистан, сходно на доста страни, страда вследствие на пандемията от ковид и нахлуването на Русия в Украйна, след което международните цени на горивата скочиха . Пакистан разчита в огромна степен на вносни изкопаеми горива и вносът на храни също стана по-скъп.

Ако рупията се обезцени , горивото коства повече, което има индиректен резултат върху стоките, които се транспортират или създават. Правителството неотдавна усили цените на горивата с над 13%, само че споделя, че не възнамерява повече. Добавете към това цената на миналогодишните наводнения, които съгласно Организация на обединените нации са предизвикали вреди от над 16 милиарда $. Огромни региони на Пакистан бяха потопени, унищожавайки аграрни земи и нарушавайки способността им да създава храна. Цените на главните храни като пшеница и лук скочиха до небето.

Всичко това се случва в една несигурна и трескава политическа конюнктура – предстоят избори до края на годината. Що се отнася до избавителните стратегии , Пакистан не им е чужд. Страната, която има голям боен бюджет и дълги години на разноски за инфраструктура, от дълго време не съумява да се откачи от популистките дотации и да стабилизира стопанската система си.

„ Ако видите историята на Пакистан, имаме цикъл от проблеми с платежния баланс “ , споделя доктор Саджид Амин Джавед, заместител изпълнителен шеф на Института за политика за стабилно развиване в Исламабад.

„ Ние отиваме при МВФ. Ние прилагаме доста строги промени, за две или три години, по-късно е година на избори и за жалост, ние ги обръщаме всички. “

„ Субсидиите от дълго време се употребяват за ухажване на гласоподавателите в Пакистан “ , прибавя той.

Дали Пакистан е идната Шри Ланка?

Имран Хан, който беше свален от поста министър-председател на Пакистан предишния април, пристигна на власт през 2018 година, обещавайки да оправи стопанската система. По това време той даде обещание да не търси помощ от МВФ, само че инфлацията скочи и рупията падна.

В последна сметка той контракти с МВФ избавителен проект от 6 милиарда $ за справяне с рецесията на платежния баланс. Настоящите договаряния са за идващия транш от 1,1 милиарда $ в началото трябваше да бъде направено през ноември, само че договарянията неведнъж бяха в застой.

Правителството и партията на Хан, PTI, са имали свои лични различия с МВФ в предишното, само че защото задграничните запаси на страната в този момент са толкоз ниски, и двамата са съгласни, че Пакистан би трябвало да реализира съглашение, с цел да обезпечи средствата .

Според Пакистан договарянията са били трудни; предходната седмица министър-председателят Шехбаз Шариф сподели, че организацията е затруднила финансовия министър на Пакистан.

В изявление предишния месец Хан предизвести, че Пакистан може да последва стъпките на Шри Ланка , която остана без пари за закупуване на храна, гориво и други съществени неща предходната година, което провокира национално въстание, което смъкна президента от власт. Сравнението не важи за доктор Джавед.

„ Размерът на стопанската система е безусловно друг, номер едно “ , счита той.

„ Пакистан постоянно е имал добра поддръжка от другарски страни, като Китай, ОАЕ, Саудитска Арабия – и в турбулентни времена това идва под формата на релоувъри, рефинансиране, другарски депозити и забавени заплащания по петрола. “

Той обаче има своите терзания.

„ Общата основа, която имаме, е политическата неустойчивост и нашата дарба да се оправяме, което ще бъде от решаващо значение за излизането от тази рецесия. “

Сегашното държавно управление и партията на Хан PTI се оправят някак си. Хан , който към момента има забележителна поддръжка, организира манифестации и шествия, потвърждавайки, че отстраняването му от служба съгласно конституцията е незаслужено . Новото държавно управление на Пакистан споделя, че няма да се съобрази с настояванията му за предварителни избори и твърди, че слага стопанската система преди всичко.

„ Заради персоналния интерес на един човек не можем да сложим цялата страна в невъзможност “ , съобщи министърът на планирането Ахсан Икбал пред „ BBC “.

„ Свикването на избори в този миг значи, че ще има четири до пет месеца неустановеност. “

Това е едно нещо, за което и двете страни са съгласни: икономическата непоклатимост е сложна, когато няма политическа сигурност и до момента в който предстоят избори, е малко евентуално да се случат.

МВФ държи ключа – към този момент

И по този начин, може ли обстановката да се усъвършенства за Пакистан ? Казано просто, страната се нуждае от повече долари и то скоро, не на последно място, с цел да поддържа светлините запалени. Тъй като времето става по-топло и хората употребяват повече електричество за зареждане на вентилатори и климатици, потребността от сила ще нарасне, което ще натовари повече системата – и по-голям напън върху съвсем изчерпаните задгранични запаси на Пакистан.

Въпросът е какъв брой време този път избавителна договорка би купила страната? Хурам Хюсеин, бизнес и стопански публицист в Пакистан, разяснява:

„ Ако възобновяването на програмата на МВФ е сполучливо, това също отключва милиарди долари, обещани от Саудитска Арабия и ОАЕ. Тогава рискът от по-голям проблем с платежния баланс ще бъде отхвърлен. “

Но той прибавя:

„ В дълготраен проект програмата няма да има съвсем никакво влияние. Пакистан е изправен пред съкрушително дългово задължение. Без изцяло преструктуриране на дълга страната ще продължи да се приземява на това място, на ръба на рецесията на платежния баланс. “

Опитът да се реализира договорка може да значи мъчителни политически обещания , евентуално в това число отпадане на енергийните дотации .

Хюсеин споделя, че сключването на договорка с МВФ ще помогне на стопанската система и страната, само че за сметка на естествените хора. Той обаче счита, че най-големият риск е държавното управление да се контракти с МВФ, да стартира да извършва проектите и по-късно да промени решението си.

„ Ако държавното управление се охлади и изиска да спре процеса на пригаждане и се опита още веднъж да предоговори, Пакистан ще се завърти твърдо назад към мястото, където е изправен пред рецесия на платежния баланс. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР