Пакистан плати за първия си междуправителствен внос на руски петрол

...
Пакистан плати за първия си междуправителствен внос на руски петрол
Коментари Харесай

Още една държава плати за петрол в юани вместо долари

Пакистан заплати за първия си междуправителствен импорт на съветски нефт в китайски юани. Освен това страната направи още една крачка към изоставянето на щатския $ в интернационалните търговски разплащания.

Reuters заяви , че договорката е първата сред Москва и Исламабад. Освен това пакистанският министър на петрола Мусадик Малик разиска развиването, което е още едно удивително отклоняване от политиката на експортни заплащания, която нормално включва щатския $.

Усилията за дедоларизация на страните от БРИКС означиха забележителен прогрес през последните няколко месеца. Всъщност, защото блокът продължи да реализира прогрес в развиването на личните си валути, той също по този начин се застъпи за потреблението на няколко национални валути. Факт, който продължава да се осъществя и през днешния ден.

Пакистан заплати първия си междуправителствен импорт на съветски недопечен нефт в китайски юани. Освен това смяната на валутните банкноти съставлява забележителна смяна в разпространяването на щатския $ в интернационален мащаб. По-конкретно в комерсиалните разплащания сред страните от БРИКС. Както е видно от няколко търговски съглашения, подписани през последните месеци.

Малик съобщи пред Reuters, че договорката включва 100,000 тона нефт, като 45,000 тона “са дебаркирали на пристанището в Карачи, а останалите са на път ”. Освен това в отчета се отбелязва, че договорката разрешава на Москва да усили комерсиалните си обекти. Русия продължава да усилва продажбите си в Индия и Китай, заради неналичието на продажби на западните пазари след спора в Украйна.

Съобщава се, че договорката съставлява добра опция и за Пакистан. По-конкретно, защото “нуждите му от финансиране са огромни ”, суровият нефт от Русия е “нов път ” за страната. От друга страна, договорката способства доста и за проектите за дедоларизация, признати от блока БРИКС.

Вносът на сила съставлява по-голямата част от външните заплащания на Пакистан. През 2022 година Исламабад е внесъл 154,000 барела нефт дневно, което е почти еднообразно с миналата година, сочат данни на аналитичната компания Kpler.

Суровият нефт е доставян най-вече от най-големия експортьор в света Саудитска Арабия, следвана от Обединените арабски емирства. Теоретично 100,000 барела на ден от Русия доста понижават потребността на Пакистан от гориво от Близкия изток.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР