Пакет от конституционни поправки предложи Владимир Путин в годишното си

...
Пакет от конституционни поправки предложи Владимир Путин в годишното си
Коментари Харесай

Путин предложи промени в конституцията

Пакет от конституционни ремонти предложи Владимир Путин в годишното си обръщение до Федералното заседание, съобщи ТАСС. Президентът предложи също целият пакет да бъде гласуван от жителите, въпреки да не използва думата референдум, като добави, че не вижда нужда от нова Конституция.

Путин предлага Държавната дума да има правото да утвърждава кандидатурите на премиера, вицепремиерите и федералните министри. Президентът е задължен да назначи препоръчаните кандидатури. Освен това Путин удостовери визията си, че едно лице не може да заема президентския пост два мандата подред. Наскоро той предложи едно лице да не бъде въобще два пъти президент, без поредни мандати. В същото време той счита, че кандидат-президентът би трябвало да живее в страната най-малко 25, а не 10 години, както е в този момент. Висшите длъжностни лица не би трябвало да имат непознато поданство или право на жителство в друга страна. Включването в конституцията на наложителното индексиране на пенсиите, а минималната заплата да не бъде под виталния най-малко също са част от конституционния пакет.

Президентът дефинира като най-важна задача на държавното управление и Централната банка повишение на приходите. По думите му Русия е навлязла в под напрежение демографски интервал. За поддръжка на фамилиите той предлага да се обезпечат ясли за децата, безвъзмездна топла храна в началните учебни заведения, месечна помощ за децата от 3 до 7 години. Тя ще се дава на фамилии, в които приходите на човек не надвишават виталния най-малко. Програмата за майчинския капитал ще се удължи минимум до 2026 година, като спомагателни майчински ще се дават още за първо дете. За две и три деца помощта ще се усили до 616 000 рубли (9000 евро). Освен това размерът на майчинския капитал ще се индексира. Путин прикани банките интензивно да се включат в програмата за преференциални ипотеки за младите фамилии.

Относно опазването на здравето президентът означи, че продължителността на живота в Русия за пръв път доближи 73 години, което е с 8 години повече от 2000 година. ДУМА напомня, че тогава той бе определен за държавен глава.

Путин разгласи, че от 1 юли ще бъдат задействани районни стратегии за модернизиране на профилактиката, за които са заделени 550 милиарда рубли (8.03 млрд евро). Президентът разгласи нова система на заплатите в здравния бранш, тя ще се базира на обединен за цялата страна лист от надбавки и обезщетения. Като цяло той настоя здравният бранш да бъде фокусиран върху профилактиката, защото хората най-често търсят първичната медико-санитарна помощ.

По-късно министър председателят Дмитрий Медведев разгласи, че държавното управление му подава оставка след обръщението на Путин. Президентът предложи за овакантения пост сегашният началник на Федерналната данъчна работа Михаил Мишустин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР