Падането на правителството в Нидерландия и насрочването на предсрочни избори

...
Падането на правителството в Нидерландия и насрочването на предсрочни избори
Коментари Харесай

Падането на правителството в Нидерландия може да забави България за Шенген

Падането на държавното управление в Нидерландия и насрочването на предварителни избори може да забави решението за влизането на България и Румъния в Шенген. За това предизвестява в от Страсбург.

Според Инт` Велт при започване на септември водещите политически сили ще разгласяват лист от противоречиви въпроси, по които назначеното сега краткотрайно държавно управление няма да може да взема решения. Ако измежду тях попадне разрешаването на Шенген с България и Румъния, въпросът ще се отсрочи за след плануваните за ноември предварителни избори и излъчването на държавно управление, което може да отнеме още няколко месеца.

Нидерландия наложи несъгласие на влизането на България в Шенген през декември 2022 година, изтъквайки проблеми с върховенството на правото, и изиска Европейската комисия да излезе с отчет за неговото положение, и изключително битката с корупцията. След отхвърли на комисията, която приключи писането на отчети за България по Механизма за съдействие и инспекция през 2019 година, Амстердам склони да се задоволи с нейния отчет за върховенството на правото, оповестен предходната седмица.

 " Липсва прогрес ": Нереформираният правосъден съвет и инспекторат са проблем за Брюксел

" През септември ще бъде изработен лист на всички въпроси, които се считат за противоречиви, и те ще бъдат сложени на изчакване. Опитах се да открия дали решението за присъединението на България и Румъния към Шенген ще е в този лист, само че на този стадий не е ясно. Лично аз бих желала да имам вяра, че въпросът с присъединението на България и Румъния към Шенген няма да е в този лист ", споделя Инт` Велт в изявлението за кореспондента на БНР.

България и Румъния се надяват въпросът с разширението на Шенген да се върне в дневния ред на Европейски Съюз до края на годината, като Нидерландия смъкна ветото си над българското участие, а Австрия - върху кандидатурите и на двете страни. Виена сочи проблеми с регистрацията на противозаконните мигранти по българско-турската и по румънската граници като мотив да откаже утвърждение за двете страни. От началото на годината обаче потокът на противозаконни мигранти по Балканския маршрут е намалял с 25%, което дава вяра, че Австрия може да премисли позицията си.

Тази седмица, в която упорства България и Румъния да бъдат признати в Шенген до края на годината., само че решението на страните членки би трябвало да бъде взето с единогласие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР