Озовавате се пред заключената врата на апартамента си без ключове

...
Озовавате се пред заключената врата на апартамента си без ключове
Коментари Харесай

Как да изберем ключалка?

Озовавате се пред заключената врата на жилището си без ключове измежду нощ? Или сте изгубили ключа от връзката? Преди да търсите, пробвайте се сами да отворите ключалката. Най-разпространеният вид брави за дома и офиса е щифтовата цилиндрична ключалка, която може да се отвори относително елементарно с кука, която може да се направи от наличните принадлежности.

Въпреки че процесът е елементарен, избирането на брава изисква доста самообладание.

1. Разберете по какъв начин работи вашият механизъм. Ключалката с щифтов цилиндър се състои от цилиндър, който се върти в корпуса си. Когато ключалката е затворена, цилиндърът се заключва на място с поредност от щифтове, разграничени на две. Горната част на щифта във всяка двойка минава през цилиндъра и през тялото, предотвратявайки завъртането на цилиндъра. Когато е подложен верният ключ, щифтовете се придвижват нагоре до тъкмо състояние, при което горната част на щифтовете към този момент не пречи на цилиндъра да се завърти и ключалката може да се отвори.

Обърнете внимание на петте щифта от две елементи. Жълтите щифтове минават през цилиндъра и сребърния корпус към него. Пружините държат щифтовете на място.

Когато се сложи верният ключ, жлебовете и зъбците на ключа избутват щифтовете в вярната позиция, в която жълтите щифтове са напълно отвън цилиндъра, позволявайки му да се завърти и по този метод да се отвори ключалката.

2. Купете комплект брава. Всяка брава служи за друга цел. Обтегачът служи за оказване на напън върху цилиндъра при завъртане. Професионални ключалки и обтегачи могат да бъдат закупени в комплект.

3. Поставете обтегача в дъното на ключалката.

4. Определете в каква посока би трябвало да се върти цилиндърът, с цел да се отвори. Ако употребявате ключалката постоянно, би трябвало да знаете в каква посока се върти. Ако не знаете, тогава първо пробвайте по часовниковата стрелка и по-късно назад на часовниковата стрелка. Отначало цилиндърът ще се завърти безусловно с няколко милиметра, до момента в който спре. Опитайте се да усетите какъв брой устойчиво е спрял цилиндърът. Ако цилиндърът се завърти в неверна посока, той внезапно и крепко ще спре, само че в случай че цилиндърът се завърти в вярната посока, тогава ще почувствате свободно завъртане.

Някои, изключително катинарите, се отварят без значение от посоката на въртене на цилиндъра.

5. Затегнете леко обтегача в вярната посока и задръжте. Напрежението на въртящия механизъм може да варира. Започнете с малко напън.

6. Натиснете надолу интонации щифт с задоволително напън, с цел да надвишите налягането на пружината. Не забравяйте, че щифтът е от две елементи. Вашата задача е да избутате горната половина на щифта изцяло от цилиндъра. След като спрете да натискате щифта, долната част би трябвало да се върне в първичното си състояние, а горната, с помощта на опъването с втория основен ключ, би трябвало да щракне на място и остава в тялото. Трябва да чуете леко тракване, когато горният щифт удря повърхността на цилиндъра, до момента в който пада.

7. Докато държите обтегача, повторете последните две стъпки с останалите щифтове. Задържането на обтегача е доста значимо, в противоположен случай „ поставените на място “ горни щифтове ще паднат в цилиндъра и ще би трябвало да започнете изначало.

8. Завъртете цилиндъра с обтегача до дъно и отворете ключалката. След като всички горни щифтове са „ на място “, можете да завъртите цилиндъра и да отворите ключалката.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР