Озоновата дупка през тази година се е смалила до нивата

...
Озоновата дупка през тази година се е смалила до нивата
Коментари Харесай

Озоновата дупка се е смалила до нивата от 1988 г.

Озоновата дупка през тази година се е смалила до равнищата от 1988 година, оповестява НАСА в постоянния си годишен разбор. Пикът на озоновата дупка през тази година е бил на 11-ти септември, като площта ѝ е била почти два пъти и половина тази на Съединени американски щати.

Животът в Космоса се отразява фрапантно на мозъка

Космическият отпадък става все по-голям проблем

Смаляването на озоновата дупка обаче не се дължи на напъните на човечеството. Заради нестабилното време и по-силните и топли ветрове, в региона на Антарктида образуването на облаци там е било много по-малко. А точно дългото наличие на облаците спомагат за натрупването на хлор и бром в атмосферата, което води до реакции, увреждащи озоновия пласт.

На тази екзопланета вали... слънцезащитен крем

НАСА отбелязва Хелоуин с най-странните звуци от Вселената

Все отново, равнищата на тези субстанции остават високи и озоновата дупка не може да се възвърне изцяло. Учените са безапелационни, че смаляването на озоновата дупка през последните две години в действителност е част от естествената разновидност и не е симптом на възобновяване.

Дупката в озоновия пласт е открита за пръв път през 1985 година През годините обстановката се утежняваше, само че в този момент учените чакат до 2017 година тя последователно да се възвърне твърдо до равнищата от 1980 година Причината за това са намаляващите излъчвания нездравословни субстанции, изключително фреонът в климатици и хладилници.

Луната е имала атмосфера, захранвана от вулкани

Озоновият пласт е от огромно значение за живота на Земята. Той се намира в стратосферата и НАСА го дефинира като "слънцезащитен крем ", който стопира огромна част от нездравословните ултравиолетови лъчи от Слънцето. В огромно количество тези лъчи предизвикват рак на кожата, потискат имунната система, вредят на растенията.

Средната дебелина на озоновия пласт към планетата е към 3 мм или сред 300 и 500 единици Dobson, с които учените го мерят. Дебелината при озоновата дупка е единствено 136 единици Dobson и то при сегашните по-добри равнища, като до момента учените даже са засичали и региони с нулево съществуване на озонов пласт. Добрата вест е, че през миналата година това не се е случило на никое място.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР