Овесът може би е една от най-здравословните зърнени храни на

...
Овесът може би е една от най-здравословните зърнени храни на
Коментари Харесай

Овесени ядки: какви са ползите за здравето ни

Овесът може би е една от най-здравословните зърнени храни на земята. Чудесен източник на редица значими витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

А в тази статия ще научите какво тъкмо съставлява и какви са питателните и здравословните му изгоди за тялото от нашия гост-автор Страхил Иванов. Освен това ще намерите и една вкусна  рецепта с овесени ядки, която може да изпробвате още през днешния ден.

Какво е овесът?



Овесът е житно растение, което отглеждаме основно поради зърната му. От тях се подготвят разнообразни хранителни артикули – грис, брашно, овесени ядки (към които основно ще се насочим тук) и други

За да стигне до нас под формата на добре познатите ни овесени ядки, овесът минава през специфична обработка, която отделя зърната от неядивната част на растението и от тяхната обвивка.

Овесени ядки – хранителен състав

Вече загатнах за богатото наличие на витамини, минерали и фибри в овесените ядки. Освен това – те са и много хранителни. Съдържат основно мудни (сложни), само че и протеин и – в по-малки, само че значими количества.

Овесените ядки са много калорични и макар многочислените изгоди, количеството им в твоя би трябвало да бъде съобразено с цялостния калориен банкет, както и с целесъобразната доза фибри за деня.

100 грама овесени ядки съдържат*:

390 ккал | 17 г белтъчини | 8 г мазнини | 66 г въглехидрати (10 г фибри)

*Тези стойности са приблизителни – хранителният състав може да варира леко сред другите типове и марки.

Богатият набор от витамини и минерали в овесените ядки включва калций, калий, манган, фосфор,, желязо, селен, цинк, някои витамини от B група и други

Фини или едри овесени ядки?

В взаимозависимост от метода на обработка се отличават два типа овесени ядки – фини и едри. Едрите овесени ядки са по-предпочитаният вид от двата, защото методът на обработка при тях обезпечава запазването на повече потребни хранителни субстанции в състава им.

Повечето фибри в едрите овесени ядки значат по-бавно асимилиране и по-нисък гликемичен показател (ГИ). С други думи, те могат да те заситят отмерено и за по-дълъг интервал от време.

Но в случай че имаш по-чувствителен чревен тракт, богатите на фибри едри овесени ядки могат да го подразнят, тъй че – в този случай – фините имат леко преимущество. При всички други случаи, аз персонално предлагам потреблението на едри овесени ядки.

    И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР