Отвратително е да осъзнаем, че цялата тази световна криза, в

...
Отвратително е да осъзнаем, че цялата тази световна криза, в
Коментари Харесай

Ще стане ли БРИКС алтернатива на Г-7

„ Отвратително е да осъзнаем, че цялата тази международна рецесия, в чието огнище горят хората, значително е подбудена от персоналните комплекси на политици с висящи коремчета и отпуснати гръдни мускули “. Така съветската журналистка Марина Ахмедова разяснява срещата на Г-7, на която западните водачи обществено (пред камера) вземат решение по какъв начин да се подиграят Владимир Путин: да си смъкват якетата, да седнат на кон или да показват гръдните си мускули.

Очевидно страните от Г-7 – самозваният Съвет на шефовете на актуалния свят – няма какво друго да вършат. В последна сметка в Европа няма бойни дейности, в Африка няма апетит заради повишаването на храните, предизвикано от западните наказания, и опасността от районни и световни спорове не надвисва над целия свят. Но не, западните режисьори се интересуват единствено от това по какъв начин да наподобяват по-яко от Путин. Ако не на украинското поле и не в очите на милиарди хора (които виждат по какъв начин Русия извършва дилемите си в Украйна), то най-малко на масата за срещи на Г-7.

На фона на този характерен дневен ред има търсене на различен, градивен водач в света. И защото никоя страна (дори Китай) няма задоволително стопански, политически, военни и волеви запаси за използване на световно ръководство, е нужна група страни, които са подготвени да поемат това задължение.

Разбира се, чисто теоретично тази група може да бъде Г-20 (Голямата двадесетица), която съставлява най-големите стопански системи в света измежду развитите и разрастващите се страни. Проблемът обаче е, че Г-20 включва същите жители с „ висящи коремчета и отпуснати гръдни мускули “, които се интересуват единствено от персоналните комплекси във връзка с Путин. И те към този момент трансфораха следващата среща на високо ниво на Г-20 в Индонезия в някаква изненада, настоявайки съветският водач да бъде изключен от листата с участници. Индонезийците, припомняме, отхвърлиха и изпратиха покана до Путин, който съгласно помощника му Юрий Ушаков има намерение да взе участие в събитието. Сега западните страни евентуално ще упорстват да поканят и Владимир Зеленски в Индонезия, с цел да изместят най-сетне програмата на срещата от разискване на световни стопански и политически проблеми към удобно показване на украинската клоунада.

Не, „ Съветът на шефовете “ би трябвало да включва страни, които се отнасят съществено към международните проблеми. Които нямат потребност да потвърждават нищо на никого и да учат никого на нищо. Тези, които почитат разликите между тях и търсят общ език въз основа на взаимно почитание и суверенитет.

Всъщност единствената такава организация през днешния ден е БРИКС – конгрес, който сплотява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Напълно суверенни страни, които са водачи в своите райони. Провеждане на политики, учредени най-вече на личните си национални ползи – само че в това време ценене на нормите на интернационалното право и опити да се запазят остатъците от световната система на интернационалните връзки, разрушена от американските упоритости.

Естествено, западните медии се пробват да принизят и маргинализират този формат. Германският „ Велт “ назовава БРИКС антизападен блок - само че това не е напълно правилно. Нито Индия, нито Южна Африка, нито Бразилия са такива страни. Освен това Русия и Китай, строго видяно, също не са антизападни страни. Нито Москва, нито Пекин виждат спора със Съединени американски щати и Европа като причина за съществуването си – в противен случай, те са ориентирани към основаване на спокойно и равноправно взаимоотношение със западните страни.

Въпреки западния напън и наличието на западни врагове №1 и №2 (Русия и Китай) в БРИКС, още 13 страни взеха присъединяване в срещата на върха на БРИКС+. Сред тях бяха районни водачи като Алжир, Аржентина, Египет, Индонезия, Иран, Малайзия, Тайланд, Етиопия. „ Страните, показани на днешната среща, се застъпват за установяването на същински либерален многополюсен ред в света, учреден на правилата на тъждество, правдивост и почитание между тях, за международната търговия и финанси да бъдат свободни от бариери и политически стимулирани ограничавания “, сподели Владимир Путин.

Освен това аржентинският президент Алберто Фернандес категорично съобщи, че страната му желае да стане пълновръстен член на „ тази група народи, която към този момент съставлява 42% от международното население и 24% от международния БВП “. Иран също публично разгласи влизането си в БРИКС. Следователно водачите на БРИКС най-вероятно ще би трябвало да помислят за разширение на своите редици в близко бъдеще - обаче с тези страни, които в действителност ще укрепят БРИКС (като Аржентина, втората мощ след Бразилия в Южна Америка), и няма да се трансформира в придатък за показ. А също и за възможна смяна на името на организацията. В последна сметка е невероятно да добавяте нови букви всякога.

Въпреки това, с изключение на разширение в широчина, БРИКС ще би трябвало да се уголемява и в дълбочина. Сегашното разединение на международната финансова и политическа система изисква организацията освен да сътвори някакъв тип паралелни структури на държавната администрация (като банка или система за разплащане), само че и да изпълни тези структури със смисъл. Е, и политическата воля за вдишване на функционалностите на световния " ръб на шефовете ". Да се почисти от хора с висящи кореми.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР