Отворено писмо, написано от десетки актриси и други артисти в

...
Отворено писмо, написано от десетки актриси и други артисти в
Коментари Харесай

Артисти в защита на Жерар Депардийо: Не можем повече да мълчим пред линча

Отворено писмо, написано от десетки актриси и други актьори в отбрана на обвинявания в полов тормоз Жерар Депардийо, разкри разделянето във Франция по отношение на разплатата на придвижването #Аз също със
сексизма, съобщи Ройтерс. 

Актрисите Натали Бай и Карол Буке - някогашна партньорка на Депардийо, както и певицата и някогашна първа дама Карла Бруни бяха измежду над 50-те дейци на културата, които нарекоха артиста жертва на обществен " линч ". 

Озаглавено " Не отменяйте Жерар Депардийо ", писмото, оповестено тази седмица във всекидневника " Фигаро ", показва, че артистът е станал обект на " проливен дъжд от ненавист " . " Не можем повече да мълчим пред линча, който се стовари върху него " , пишат създателите му.

" Жерар Депардийо е може би най-великият от всички артисти. Когато нападате Жерар Депардийо по този метод, вие в действителност нападате изкуството ". 

Sophie Marceau sur Gérard Depardieu: «Quand j’ai dit que je ne supportais pas son attitude, on m’a fait passer pour la petite peste»
— Madame Figaro (@Madamefigaro)
75-годишният артист, който се е снимал в десетки френскоезични филми, през последните години е във фокуса на увеличаващ се брой обвинявания в полово посягане.

През март 2022 година против него стартира следствие по съмнение в обезчестяване и полово посягане. По-късно 28-годишната актриса Шарлот Арну разкри, че тя стои зад тези обвинявания. Арну сподели, че повече не е в положение да понесе да мълчи. Оттогава над 10 дами са обвинили Депардийо в полово принуждение.

Актьорът отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване и посредством юристите си " изрично отхвърли " обвиняванията против него. " Никога, безусловно в никакъв случай не съм насилвал жена ", написа той в писмо от 2 октомври, оповестено във " Фигаро ". 

Жерар Депардийо не е осъждан по нито едно от обвиняванията против него.

Президентът Еманюел Макрон също се разгласи в отбрана на Депардийо малко преди Коледа, когато в изявление беше запитан за проектите на неговия министър на културата да преразгледа медала на Почетния легион на артиста - най-високото френско отличие. 

Макрон осъди " преследването " на Депардийо, който назова " необикновен артист " и " талант на своето изкуство ". " Той кара Франция да се гордее с него " , сподели президентът. 

Казаното от Макрон и отвореното писмо разтревожиха феминистки и по-млади актриси, които осъждат опита да бъдат заглушени гласовете на жертвите на полово принуждение и да се подкопаят основите на придвижването #Аз също против половия тормоз във Франция.

Критиците на придвижването в страната го упрекват в пуританска битка, подхранвана от пренебрежение към мъжете и изкуството на съблазняването.

Le film « Derrière la porte » d’Adrien François sera tourné à Liège… sans Gérard Depardieu
— Sudinfo LaMeuse (@LaMeuse_be)
Катрин Деньов, една от най-известните френски актриси, беше измежду 100-те французойки, които през 2018 година написаха вестникарска колона, в която упрекнаха акцията #Аз също, че е стигнала прекомерно надалеч.  

Беренис Амиди, учител в университета " Люмиер Лион 2 ", отбелязва, че не е изненадващо, че световното придвижване #Аз също се е зародило от американската киноиндустрия, където съгласно нея препитанието може да бъде нестабилно, а границите сред обстоятелствата и измислиците - размити.

" Във френското кино се следи същинско културно изключение, което отхвърля да преглежда като принуждение действията, осъществени от актьори, и да ги осъжда " , сподели Амиди пред радио Франс енфо.

Жерар Депардийо на собствен ред назова " доста смели " създателите на отвореното писмо в негова отбрана. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР