Отворени врати за безплатни прегледи и лабораторни изследвания на жените

...
Отворени врати за безплатни прегледи и лабораторни изследвания на жените
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за жени по повод Световния бъбречен ден

Отворени порти за безвъзмездни прегледи и лабораторни проучвания на дамите във връзка Световния бъбречен ден ще има през днешния ден в ДКЦ „ Света Марина ”. Инициативата ще се организира с общителното подпомагане на Университетска болница „ Света Марина “, Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов`` и Българското нефрологично сдружение.

Световният бъбречен ден се празнува всеки втори четвъртък на март. Основният акцент е да се притегли вниманието на международната общност върху бързото и интензивно разпространяване на бъбречните болести и последвалите затруднения, водещи до бъбречна непълнота. Бъбречните увреждания се откриват освен при потвърдена към този момент патология на бъбрека, само че и при други съпътстващи болести като захарен диабет, артериална хипертония, подагра и обезитас.

Хроничното бъбречно заболявяне (ХБЗ) е международен проблем за публичното здраве с неподходящи последствия от бъбречна непълнота и преждевременна гибел. ХБЗ визира почти 195 милиона дами по света и сега е осмата водеща причина за болестност и смъртност при дамите.

В България заболеваемостта от ХБЗ е 12,8 % или всеки осми човек / към 700 000-750 000 /. От тях 90% са с терминална бъбречна непълнота – на бъбречно-заместително лекуване. 3800 са пациентите на хемодиализа в 84 диализни центъра в България.

Безплатни прегледи на дами ще се правят от 12.00 до16.00 часа в кабинет 323 (на третия етаж) в ДКЦ " Света Марина ". Безплатни лабораторни проучвания за креатинин и белтък в урината на дами ще има в стая 204. Всички безвъзмездни прегледи ще бъдат извършени от специалисти-нефролози.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР